Mff J Mretben

Szadai helyismereti tanösvény

A8407700 Dc67 40c9 B76c 3d28694f0518 200x200

Az előzmények

A Szadai helyismereti sétákat 2017-ben indítottuk azzal a céllal, hogy közös séták alkalmával együtt ismerkedhessünk meg Szada múltjával, jelenével és mi, lakók egymással is. Őslakosként egyfajta kedves gesztusként szeretnénk bemutatni újonnan ideköltözött vagy éppen ideköltözni vágyó lakótársainknak, hogy hol telepedtek le, segítséget adni nekik a közösségünkbe való beilleszkedéshez. A régóta itt élők is sok új ismerettel gazdagodhatnak a barangolások során, és reményeink szerint a szadai iskolások érdeklődését is fel tudjuk kelteni lakóhelyünk története iránt.
2020-ban nem volt lehetőségünk közös sétára, mi viszont folyamatosan kutattunk, tanultunk és kerestük a formáját annak, hogy a megszerzett szellemi javakat és az összegyűjtött ismeretanyagot hogyan adhatnánk át a helyi lakóközösség számára. Így született meg Szada képes helytörténeti naptára és a Szadai helyismereti tanösvény gondolata, melynek keretében, egyénileg vagy családdal nekiindulva, sétaútvonal, leírások és hanganyagok segítségével ismerkedhetünk meg lakóhelyünkkel, akárcsak a turisták.

Hogyan indulj el a tanösvényen?

  1. Válaszd ki, hogy melyik sétaútvonalon szeretnél elindulni és keresd fel a séta első állomását!

  2. Az állomásra érve olvasd be telefonoddal az ott található QR kódot, ami a kiválasztott séta weboldalára navigál!

  3. Indítsd el az állomáshoz tartozó hangfelvételt, és kövesd a megadott útvonalat!

  4. Extrák: a kiválasztott sétaútvonal témájában minden elérhető anyagot és forrást publikálunk, így ha szeretnél elmélyülni a téged leginkább érdeklő témában, az útvonal leírása alatt ezt megteheted!

    Ha a hanganyagokkal szemben előnyben részesíted a nyomtatott sétafüzetet és hozzá a térképet, előzőleg azt is kinyomtathatod!

Nvtelen Terv 3

Első séta: Monok Zsófia: Barangolás a Várdombon
Útvonal: Dózsa György út (A Varga út alsó bejárata) - Varga út felső bejárata - Berek utca és az Ág utca sarka - Árpád-kori földvár -A szadai vár emlékköve
Az útvonal hossza: 1400 m
Időtartam: 45 perc
Szintemelkedés: 57 m

Nvtelen Terv 4

Második séta: Tóth Évi: Séta Szada központjában
Útvonal: 
Tájház (Dózsa György út 41.) - A régi kocsma (Halftone nyomda) - Főtér - Lidianna emlékkút - Polgármesteri Hivatal - a régi Hitelszövetkezet székháza (Mini Bölcsőde)
Az útvonal hossza: 1000 méter
Időtartam: kb. 45 perc

Hogyan léphetsz velünk kapcsolatba? 

  • A Facebookon https://www.facebook.com/szadaisetak címen üzemeltetünk egy oldalt, ahol folyamatosan osztunk meg rövid helytörténeti érdekességeket.

  • Időnként hírlevelet is küldünk, melyre a szadaisetak@gmail.com email címen lehet feliratkozni, ugyanitt kapcsolatba is léphettek velünk.

  • A Soundcloudon is van profilunk, hanganyagainkat podcast formájában hozzuk nyilvánosságra.

A stáb

Tóth Évi kutat, ír, mozgatja a szálakat, kitalálja és megvalósítja technikailag, szervez
Monok Zsófi kutat, ír, mesél és kitalálja a koncepciót, szerkeszt
Szentgáli-Tóth Áron szignált készített nekünk a hanganyagokhoz
Nagy Gergely a versmondónk


Utoljára frissítve: 2021 május 04. 12:41