Polgrmesteri Hivatal

1,6 milliárd forintra terveztük az idei kiadásainkat

- A Változás Útján Egyesület új lendületet adott a településnek már csak ezért is, mert a kilenc tagú képviselő-testületben heten az egyesületből jutottak be. Ilyen összetétel mellett a siker szinte garantált volt, de közbeszólt az új koronavírus-járvány elleni küzdelem, ami minden téren megnehezítette a képviselők munkáját. Ezen kívül még olyan ügyek is borzolták a kedélyeket a településen, mint a gokart pálya megépítésének lehetősége és a Safari Park botrányos működése. Az elmondottak alapján, hogyan ítéli meg a település elmúlt egy évét?

- A nyilvánvaló kihívások ellenére pozitívan vélekedem az elmúlt egy évről. Sikerült két játszóteret elkezdenünk, illetve befejeznünk, amelyek közül az egyik itt lenn, a Malomvégben sok gyermeknek szerez örömet. Minden alkalommal, amikor elmegyek a sportpálya mellett, jó érzéssel tölt el az ott játszadozó apróságok látványa. Másik fontos elem az, hogy elkezdtük az útprogramot, de talán ebbe szólt bele legjobban a vírus. A gokart pálya és a szafari ügy sok energiát vitt el – amikor a Magyar Nemzeti Cirkusz képviselője azt mondta, hogy Szada hírnevét akarják öregbíteni, nem gondoltuk, hogy az itt elpusztult elefántok miatt kerülünk majd a magyar média fő fókuszába.

Gelle Robert

- Az eddigi tapasztalatait figyelembe véve, ha most tartanának önkormányzati választást, akkor vállalná ismét a megmérettetést, és elvállalná a Pénzügyi Bizottság vezetését?

- Igen, azt gondolom, hogy ismét indulnék. Egyrészt a csapat miatt, mert nagyon sokszínűek vagyunk, sokféle tudást és tapasztalatot szintetizál a mostani 9 fős testület. Másrészt sok új ismerettel gazdagodom, számomra a tanulás egyfajta szórakozás.

- Február 11-én elfogadták a település költségvetését. Nézzük először azokat a megszorításokat, amiket a koronavírus miatt kénytelenek voltak beépíteni a rendeletbe!

- Már tavaly át kellett adnunk a teljes gépjárműadót, aminek az előírányzata közel 30 millió forint éves szinten (2020-ig csak 60% volt átadva). Ez két komolyabb játszóteret, vagy egy 300-400 méteres utcát jelentene a településünknek. A másik, sokkal fájóbb tétel az iparűzési adó mértékének változása. Ez becsléseink szerint 75 millió forintos kiesést is jelenthet, de megjegyezném, hogy több faktortól is függ az, hogy pontosan milyen mértékben fog ez realizálódni. Elsőként azt emelném ki, hogy az állam várhatóan az év közepén a kieső bevételt biztosítani fogja a 25.000 fő alatti településeknek. Ezt a finanszírozást egyébként – mivel a költségvetési koncepciót konszenzusunk szerint konzervatívan alakítjuk – nem terveztük be. Azt is megjegyezném, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan, igényelni kellett, a határidő február 25-én járt le. A beérkezett igények alapján újabb becslést fogunk végezni, és amennyiben az eredeti várakozásainktól eltérő számokat látunk, módosítani fogjuk a költségvetést.

- Mindent figyelembe véve mekkora összegből gazdálkodhat a település idén?

- A 2021-re tervezett kiadásunkat közel 1,6 milliárd forintban állapítottuk meg.

- Egy önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai. Ha van pénz, akkor az arányokkal sincs probléma. Miről kellett lemondani?

- 2021-re egy játszótér kialakítást (Dobogó – Piac mellett) és egy áttelepítést (Főtér) terveztünk be, de szerettünk volna még egyet (Margita), így megvalósulhatott volna már idén az a tervünk, hogy Szada minden nagyobb egységében legyen egy modern, biztonságos terület a jövő nemzedékének. Természetesen utakból sem tudunk eleget építeni, a 10 km-es célszámunktól távolodunk, de amennyiben az állam tudja tartani a vállalását és 2022-ben a járvány csak egy rossz emlék lesz, akkor van esély a főbb vállalásokat teljesíteni.

- Tavaly a hosszú távú beruházások között szerepelt a Kisfaludy utca, Csapás utca összekötése, az Ipari Parknál egy csatlakozási pont kialakítása az autópálya felé, valamint egy elkerülő „egérút” megtervezése is. Ezek az elképzelések most a távolabbi jövőbe kerültek vagy még van realitásuk?

- A tervezések folynak, a megvalósítás most homályba burkolózik. Mindhárom beruházás fontos lenne. Az Ipari park közvetlen kapcsolata az autópályával kedvezőbb feltételeket tudna biztosítani a vállalkozásoknak, így a növekvő iparűzési adóból több fejlesztést lehetne finanszírozni. A Kisfaludy-Csapás összekötő az új iskola miatt prioritást kellene kapjon, fontos lenne, amellett hogy a Dózsa György út forgalma – ha kis mértékben is – csökkenne. Az „elkerülő út” talán a legégetőbb: a legnagyobb hatást ezzel tudnánk kifejteni az elviselhetetlen forgalomra. Realitása az utóbbi kettőnek van jelenleg, emellett igyekszünk szabályozni a lakosság robbanásszerű növekedését, ezzel is könnyítve a lakosság mindennapjait és mérsékelni az önkormányzati költségek növekedését.

- Évek óta lebegtetett téma az új iskola megépítése. Ha szeptemberre elkészülne az is késő lenne. Itt várható-e előrelépés?

- Év elején tárgyalásokat folytattunk a projektvezetőkkel, pontosítottuk, hogy mely költségek terhelnek minket. Ezeket beterveztük, így idén a szükséges közművek kiépítésre kerülnek. Várakozásaink szerint 2022 szeptemberében már ott is indulnak a tanórák.

- A Szadai Piac műszaki átadása év elején megtörtént, de az épület átadása még mindig tolódik. Van rá remény, hogy ez a beruházás az eredeti elképzelésnek megfelelően működjön?

- Természetesen van. A realitás viszont az, hogy ahogyan az iskolát, úgy a Piac projektet sem a klasszikus módon tervezték meg – a versenyszférában megismerjük az igényeket majd ennek megfelelően költjük el a pénzt. Ezzel szemben itt ez nem teljesült, nincsen például 380 V, ami egy érdeklődő hentesnek fontos lett volna. Mivel már a tervek és engedélyek rendelkezésre álltak a választások után, ezeken nem tudtunk változtatni. Véleményem szerint a közel 300 millió forintba kerülő piac nagyobb célközönséget is megszólíthatna, de néhány képviselőtársam és a hivatal dolgozóinak köszönhetően az épület megtelni látszik, sőt, elkezdtük egy újabb játszótér kialakítását a piac mellett, ezzel is erősítve a piac hívogató erejét.

- Napjaink minden pillanatát a COVID járvány alakítja. Mi a véleménye az oltás körül kialakult bizonytalanságról és a járvány elleni védekezésről?

- A védekezés egy nagyon nehéz kérdéskör. 2020 őszén munkaügyben DélKorában jártam. 8 ellenőrzőállomáson keresztül jutottam el a repülőgéptől egy „karantén-szállodába”. Érkezésem után COVID teszt következett, majd fél napot a szobában kellett eltöltenem, nem hagyhattam el. Két applikációt kellett a telefonomra telepíteni, naponta 2-szer kellett megadnom a hőmérsékletemet. Emellett minden nap felhívtak, és véletlenszerűen ellenőrizték az ottani gyáregység vezetőjénél, hogy valóban megjelenek-e. Azért írom ezt le, mert Dél-Koreában gyakorlatilag nem terjed a vírus. És azért tartom a védekezés kérdéskörét bonyolultnak, mert amellett, hogy a dél-koreai állam sokkal több erőforrással rendelkezik, az emberek is sokkal fegyelmezettebbek. Nekem terhes volt minden szabályt betartani, nekik viszont természetes. Az oltás körüli bizonytalanságról: az emberiség azért is tarthat ott, ahol, mert felfedezték az oltásokat. De a COVID oltás – mint termék – az életgörbéjének még a korai fázisban van, ezért jelenleg ennek megfelelően vélekedek róla. P.Gy.

Gelle Róbert
1980-ban született. Születése óta Szadán él feleségével és két leányával. Műszaki (Szent István Egyetem – Gépészmérnöki Kar) és közgazdasági felsőfokú végzettséggel (Budapesti Műszaki Egyetem GTK-MBA) rendelkezik, nemzetközi tapasztalatokat a Távol-Keleten, illetve az Egyesült Államokban szerzett. Első munkahelye a Samsung SDI gödi gyára volt. 2008-ban a GE Aviation repülőgép-hajtómű alkatrészek javításával foglalkozó gyárába, Veresegyházra került, ahol kezdetben mérnökként dolgozott, majd a gyár fejlesztési vezetőjévé nevezték ki, ahol főként a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése volt a fő feladata. Jelenleg a GE csoporton belül, a hajtóműkarbantartásellátási lánc vállalatirányítási rendszerével foglalkozik, mint termékfelelős menedzser. Több nyelven beszél, nyelvvizsgája van angol és koreai nyelvből, valamint német nyelvtudással is rendelkezik. A Mensa HungarIQa 2017-ben hívta meg tagjai közé. A Változás Útján Egyesület alapító tagja, a 2019-es önkormányzati választáson az egyesület jelöltjeként a szavazatok 41,75%-át megszerezve meggyőző fölénnyel került be a képviselő-testületbe. Közgazdasági végzettségénél fogva jártas a pénzügyi-gazdasági folyamtokban, ezért rábízták a Pénzügyi Bizottságot.

Megjelent a 2111 Szada magazin márciusi számában


Utoljára frissítve: 2021 március 30. 12:27