Polgrmesteri Hivatal

A múlt kereteit őrzi a szüreti mulatság

Idén is nagy lelkesedéssel készültünk a szüretre, ami Szadán a hagyományoknak megfelelően most is szeptember harmadik szombatján, azaz szeptember 16-án volt megtartva. Az idő szerencsére nekünk kedvezett, és bár a napsütés nem kápráztatott el minket, a kedvünket azonban nem vette el a borongós idő.

Szada lakosságszámának növekedése – immár 6300-an élnek itt – és a lakók sokszínűsége is sokat változtatott a nagyközségen az utóbbi években. De biztos, hogy számunkra mindig is az a gyümölcstermő szent Szada marad, ami egy évszázada vagy éppen pár évtizede is volt. A gyökerekhez való ragaszkodás, elődeink és szokásainak tisztelete és azok megőrzése mindig is jellemezte Szadát. Ilyen többek között a minden évben megrendezett szüreti mulatság is. Az igaz, hogy a szüret eszközei és külsőségei eltértek és változtak a különböző korokban, de egy biztos volt: a szüret után valódi ünneppé alakult a nap. Ennek megfelelően tartjuk meg minden évben a szüreti mulatságunkat annak kellő keretei között.

2023 10 2111 Szada 10 01

A hagyomány szerint felvonulással indult a szüret, és ezzel kezdődött most is az esemény; Antal Édua és a Czibere Táncegyüttes vezetésével, lovasokkal és traktorosokkal, ovisok, iskolások, családok részvételével haladt a menet az egyes megállókhoz.

4494

A zenés, énekes, táncos előadás minden helyszínen nagy örömöt okozott a kíváncsiskodó érdeklődőknek. Talán ennek is tudható be, hogy a tervezetthez képest később érkezett meg a Székely-kertbe a felvonulók csoportja. A hivatalos programot Pintér Lajos polgármester nyitotta meg a szüreti koszorú átvételével, majd a Czibere Táncegyüttes nyitótáncát követően vette át a szót, és köszöntötte a vendégeket.

4538

Idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy Pest vármegye és romániai Hargita megye jó testvérkapcsolatának köszönhetően Szadára is eljutott a Szent Korona-installáció, amelyet Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománcművész álmodott meg. A gyergyószárhegyi kulturális és művészeti központ részéről pedig Kolcsár Béla igazgató jóvoltából bemutattuk a Gyergyószék értékei című kiállítást is. Végül, de nem utolsósorban a Hargita megyei Forrásközpont igazgatója, Bartalis Izabella jóvoltából az érdeklődők láthatták Udvarhelyszék hagyományőrző kiadványait.

4555

Mindemellett Elekes Gyula és felesége a hozzánk ellátogató gyermekeket is várta kézműveskedéssel, hozzájuk csatlakozott az Öreghegyi Csemete Tanoda és Kertészeti Áruda csapata, valamint Pálinkás Ibolya is kosárfonással. A gyerekek ezeken a programokon múlathatták az időt, amíg szüleik kóstolót kaphattak a nyugdíjasoktól, a borászoktól, valamint Illés Gábor finomságaiból. A civilsoron pedig kézműves termékeket vásárlására is lehetőség nyílt.

4671

Közben a színpadon folytatódtak a díjátadások. A Takaros porta pályázat keretében az idén 12 díjat osztottak ki, a reggel óta készülő főzőcsapatok is ott kapták meg az elismeréseket, illetve a beérkezett sütiket is ezt követően díjazták. Mindezek után pedig hagyományőrző műsort élvezhetett a közönség. Fellépett a Népdalkör, a Szadai Szólamok Nagyközségi Énekkar, a Pillangó csoport, valamint a Székely Bertalan Általános Iskola 3/b osztályos tanulóinak egy része. Idén Gödöllőről érkeztek vendégeink, Benedek Krisztina tanítványai, Árki Andris és Pervai László. Az estét Nagy Tamás duója zárta a szüreti bállal.

A résztvevők létszáma is mutatta, hogy ez a típusú hagyományőrzés is nagy érdeklődést vált ki, és hozzátartozik Szada modern értékeihez! Köszönjük mindenkinek a támogató munkáját, a civil szervezeteknek az aktív részvételt! Jövőre újra találkozunk!

Pusztai Krepsz Mónika főszervező, a Faluház vezetője


Utoljára frissítve: 2023 október 17. 10:32