Polgrmesteri Hivatal

A német nyelvhez és kultúrához kötődő szadaiakat keresik

Kedves Szadaiak!

Azokat a lakosokat szeretném megszólítani, akiknek van valamilyen kötődésük a német kultúrához és nyelvhez.

Olyan szadai lakosokra gondolok, akiknek elődeit a XVIII. században - Mária Terézia uralkodása előtt, alatt vagy utána – telepítették a Kárpát-medencébe; vagy jól tudnak németül és tetszik nekik a német kultúra, de azokra is feltétlenül, akik szívesen fogadtak Neukirchből érkező vendégeket, avagy jártak már a szadai delegációval Neukirchben.

Azért szeretném a német kötődésű lakosokat megszólítani, hogy egy kötetlen találkozáson elmondhassam, milyen pontokon tudnánk együttműködni például egy neukirchi utazás alkalmával, vagy a múltunk megismerésén keresztül esetleg családkutatásban, programszervezésben. 

Engedjék meg, hogy a kötődésemet dióhéjban megemlítsem. Családom múltja erős szálakkal fonódik össze a német nyelvvel és kultúrával. Jól tudok németül és a munkám is a magyarországi németek ügyét szolgálja. A Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ oktatási referense vagyok, valamint a Pest megyei Német Önkormányzat képviselője. A munkahelyemen 13 nemzetiség pedagógushallgatóinak a tanulmányi ösztöndíját intézem.

Magyar Nmet Zszl

Szadán 2003 óta, vagyis a kezdetektől veszek részt a németországi Neukirch testvértelepülésünkkel tartandó kapcsolat szervezői munkájában. (Remélhetőleg 2022-ben valóban meglátogathatjuk a neukirchi barátainkat.) Az utazás szervezése és a vendégfogadás is mindig kihívást jelent, hogy a szadai résztvevőket anyagilag minél kevésbé terhelje. Sokszor a helyi Önkormányzatra hagyatkozhattunk, de volt már arra is példa, hogy pályázaton jelentős összeget nyertünk, vagy a helyi szponzoroktól felajánlásokat kaptunk. Úgy látom, jó lenne egy olyan civil szervezet, amely ezt a nemes ügyet felkarolná.

Régóta tervezem, hogy egy helyi, német kötődésű civil csoport létrehozásában működjek közre. Tisztelettel kérem ezért az ügy iránt érdeklődő szadai lakosokat, bátorítsanak a találkozó megszervezésében azzal, hogy visszajeleznek, szívesen vennének részt rajta.

Elérhetőségeim:

Scherzinger Mária:
30/223 6715,
scherzingermaria@gmail.com,
facebook,
messenger


Utoljára frissítve: 2021 október 26. 10:19