Polgrmesteri Hivatal

Az Idősek Nappali Klubja is csatlakozott az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatához

Excursion G6349dc989 1280

Örömmel számolhatok be Önöknek arról, hogy az Idősek Nappali Klubja is csatlakozott a Monspart Sarolta nevével fémjelzett Országos Gyalogló Klubhálózathoz. Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója, világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja hivatásának tekintette az idősek egészséges életmódjának, rendszeres testmozgásának előmozdítását. Az ő kezdeményezésére alakult meg 2017-ben az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata. A klubhálózat – amellett, hogy az aktív időskort, az egészség megőrzését, a testmozgás örömét és a kortárs kapcsolatok erősítését szolgálja – lehetőséget ad arra is, hogy egy jól kommunikálható, másoktól eltérő módon az idősekről pozitív képet bemutató, nem utolsó sorban a fiatal generációknak is jó példát mutató program kerüljön az érdeklődés középpontjába. Magyarországon jelenleg a 135 klubban több mint 1000 nyugdíjas gyalogol hetente többször, rendszeresen. Szeretnék a hálózatot kibővíteni és még több időst meggyőzni az egészséges életmód és mozgás fontosságáról.

Június 6-án részt vettem egy Klubvezetői Mentor Képzésen, ahol megismerkedhettem a klubhálózat történetével, betekintést kaptam mindennapjaiba és további terveikbe. A rendezvénysorozaton számos szakember ismertette hitvallását, az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Az eseményt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár előadása nyitotta meg. Az államtitkár megfogalmazta, hogy 3 éven belül 15%-kal csökkenteni kell hazánkban azoknak a számát, akik saját bevallásuk szerint soha nem mozognak. Ez jelenleg a lakosság 59 (!) százaléka. A képzésen számos szakember, orvos, dietetikus, kardiológus hívta fel a figyelmet a mozgás fontosságára.

Excursion G48ba8292e 1280

Oszvald Péter doktor, a Szent Imre kórház nyugalmazott intenzív osztályvezető főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy egészségesen jobb élni, mint betegen, illetve mit tehetünk saját egészséges életünk meghosszabbítása érdekében. Egervári Ágnes doktor, neurológus, a Szociális Klaszter Egyesület elnöke, a fizikai aktivitás és a szellemi frissesség megőrzésének összefüggéseiről beszélt. Özvegy Feledy Péter, Monspart Sarolta férje személyes visszaemlékezéseivel tette még színesebbé a képzést. Grózli Csaba doktor, stratégiai és orvos igazgató, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a „Millió lépés az iskoládért” program sikereit ismertette. Ezt a programot szeptembertől szeretnék kiterjeszteni az idősek körébe is. Fekete Krisztina, dietetikus, egészségfejlesztő, Sarolta korábbi kollégája a helyes táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Toldy-Schedel Emil doktor, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Kardiótanösvények betegségmegelőző és rekreációs eredményeiről számolt be.

A szívbarát erdei utak az Út az egészséghez program keretén belül jöttek létre, összesen már hat helyszínen jelöltek ki ösvényeket szív alakú piktogrammal, melynek a közepén egy fehér útkanyarulat látszódik. Különlegességük, hogy szakmai alapon meghatározott pontokon pulzusmérő állomásokat is kialakítottak, amik segítenek a túrázók szívének egészségi állapotát felmérni

A kardiotanösvények célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel, majd ezeket rögzítjük a túra okozta terhelés közben. A kardiotúra lényegében ugyanolyan, mint a rendes túra, annyi különbséggel, hogy megadott pontokon a túrázó megméri a pulzusát, az adatot beírja egy füzetbe, majd a végén kiszámolja, hogy egészséges-e, vagy jobb lesz neki lassan orvoshoz fordulni. Elsősorban a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élőknek, cukorbetegeknek ajánlják, de az is hasznos infót kaphat belőle, aki teljesen egészségesnek érzi magát. Nem mellesleg egy jót túrázik. Rendszeres mozgással a különböző krónikus betegségek kockázata köztudottan csökkenthető. A kijelölt helyeken végzett gyalogtúrák jótékony hatással bírnak az érrendszerre nézve, de cukorbetegek számára, és súlyos elhízás esetén is javallott sétálni rajtuk. Gyakran látni olyan kirándulókat a helyszíneken, akik nordic walking gyaloglótechnikával és túrabottal haladnak végig az utakon, ami amellett, hogy kíméli az ízületeket, kitűnően fejleszti az állóképességet és az izomzatot. Akár vezetett gyalogtúrákon is részt lehet venni, de egyénileg is bejárhatóak az utak. A nagyszerű kardiológiai projekt még nem állt le, a tervek szerint 22 kardioösvényt jelölnek ki a következő években.

A tanösvények elérhető közelségben találhatók: Normafa, Hárshegy, Hármashatárhegy, Királyrét, Újpest.

Ezúton szeretnék meghívni minden kedves érdeklődőt, hogy csatlakozzon hozzánk és a programhoz. Közösen tegyünk meg mindent egészségünk érdekében!

Érdeklődni és jelentkezni a következő elérhetőségen lehet: 06-70/199-9570 vagy 06-28/503-625

Őri Ildikó klubvezető - Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ


Utoljára frissítve: 2023 július 07. 11:17