Polgrmesteri Hivatal

December 11-től új menetrend a MÁV-Volán-csoportnál

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iránymutatásai alapján előkészített szokásos éves decemberi menetrendváltás egyik legfőbb eleme az észak-pesti elővárosi térségben élőket érinti. Ebből adódóan az Aszód, Bag és Gödöllő felől Budapestig, illetve Budapesttől az M3-as autópályán át közlekedő járatok új menetrend szerint, a vasúttól eltérő területet elérve a Stadion autóbusz-pályaudvar helyett Újpest-Városkapu végállomással közlekednek, csatlakozást biztosítva az M3-as metróhoz. Ezzel egyidejűleg a Budapest, Stadionhoz az M3-as autópályán át közlekedő járatok megszűnnek.

A Gödöllő térségét érintő változások részletesen az alábbiak:

  • 413-as jelzéssel új járatok közlekedek Gödöllő, autóbusz-állomásról a Dózsa György utat feltárva az M3-as autópályán át munkanapokon Budapestre, Stadion autóbusz-pályaudvar helyett Újpest-városkapu végállomással.

    • A Gödöllőről 5:35-7:35-ig 30 percenként, illetve 8:15-kor, majd 13:15-kor, 14:15-kor, 15:15-kor, 15:45-kor, 16:15-kor, 16:45-kor, 17:45-kor, 18:45-kor és 19:45-kor, valamint

    • Újpestről 6:15-kor, 6:45-kor, 8:00-kor, 13:00-kor, 14:00-17:30-ig 30 percenként, valamint 18:30-kor, 19:30-kor és 20:30-kor induló járatok

Újpest-központban és Újpest-vársokapunál is átszállást biztosítanak az M3-as metróra, illetve a BKK további járataira, ezen felül megállnak az Árpád Kórháznál és a Beller Imre utcánál is, ahol csatlakozást biztosítanak Újpalota, illetve a Mexikói út felé is.

  • A Gödöllőn át Gödöllő és Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar között az M3-as autópályán át közlekedő valamennyi járat Budapest helyett csak Gödöllőig, illetve Gödöllőtől közlekedik, kivéve a 396-os Budapest–Gödöllő–Szada– Veresegyház vonal Veresegyház, autóbusz-fordulótól este induló két, Gödöllő, autóbusz-állomás érintésével közlekedő járatát, melyek Gödöllő érintése nélkül, a többi járattal megegyező útvonalon közlekednek az M3 autópályán keresztül.

  • Gödöllő északi részéről a vasútállomás jobb elérhetősége érdekében a 450-455 számú, Szada felé / felől közlekedő autóbuszvonalak jellemzően Gödöllő, Vasútállomásig, illetve Vasútállomástól közlekednek munkanapokon, a korábbinál sűrűbb járatindulással, valamint új, 456-os jelzésű járatok is közlekednek csúcsidőszakban Gödöllő vasútállomás – Szada, Ipari Park viszonylatban.

  • Gödöllő keleti részéről a vasútállomás jobb elérhetősége érdekében a Máriabesnyőt érintő járatok útvonala (elsősorban a 426-os jelzésűeké) Gödöllő, Vasútállomásig hosszabbodik meg. A fejlesztéssel csúcsidőben jellemzően 30, csúcsidőn kívül 60, hétvégén 60-120 percenként válik elérhetővé a gödöllői vasúti kapcsolat a főváros felé.

  • Az Aszód-Gödöllő, illetve a Zsámbok-Vácszentlászló térségéből a 3-as úton (Örs Vezér tere felé) át közlekedő járatok továbbra is változatlan útvonalon és Stadion autóbusz-pályaudvar végállomással közlekednek.

  • Az 1040-es vonalon Gyöngyös és Hatvan felől Gödöllő – M3 autópálya útvonalon Budapestre, valamint vissza közlekedő járatok csak Gödöllőig közlekednek. A 3-as úton (Örs Vezér tere felé) közlekedő járatok változatlan útvonalon és Stadion autóbusz-pályaudvar végállomással közlekednek.

  • Az 1076-os vonalon Jászberény és Jászfényszaru felől Budapestre, valamint vissza közlekedő járatok csak Gödöllőig közlekednek.

A vasúti átszállások elősegítése érdekében a Galga menti települések esetében a vasúttal és autóbusszal utazók számára kedvező áron (a korábbi közvetlen Budapest irányú buszos eljutás költségeit nem meghaladó, a jelenlegi vasúti bérletárakhoz képest jelentősen olcsóbban), közös bérlettel nyílik lehetőség a vonatok és az autóbuszok együttes igénybevételére a Budapest és Gödöllő—Szada, valamint a Budapest és Gödöllő—Valkó—Vácszentlászló—Zsámbok viszonylatokban.  A közös bérlet az adott településről jelenleg elérhető legolcsóbb bérlet áráért váltható meg, mely elérhető lesz valamennyi vasúti jegypénztárban, jegykiadó automatában és a MÁV applikációban, ezenfelül a Volánbusz Zrt. területileg érintett pénztáraiban is.

Az autóbuszok december 11-től életbe lépő új közlekedési rendjét az alábbi ábra szemlélteti. Az autóbusz-vonat csatlakozási lehetőségek hamarosan az online menetrendi keresőben is elérhetővé válnak.

Vltoz Autbuszvonalak

Utoljára frissítve: 2022 november 23. 12:25