Polgrmesteri Hivatal

Dobogói Szabadidőpark: vissza a természetbe

A szadai képviselő-testület 2024. február 29-én elfogadta a Dobogói Szabadidőpark koncepciótervét. A Szada Nova NKft 2023-as zöldfelület-kezelési elképzelésében irányozta elő a zöldfelületek tervszerű fejlesztését. A társaságnak a Dobogói park megújítására vonatkozó megbízását örömmel vállaltam. A parktervezés során egyszerre kellett választ adni a funkcionális igényekre és a terület ökológiai értékének növelésére, mindezt esztétikailag harmonikus megfogalmazásban.

A sétányrendszer és a futóút organikus nyomvonalát – és ezáltal a térszerkezetet – alapvetően a közlekedési kapcsolatok, a kívánt rekreá­ciós funkciók elhelyezése és a meglévő fák pozíciója határozta meg. A sétányrendszer a piac felől három, a kerékpárút felől egy, továbbá a Nyár utca felől két bejárattal kapcsolódik a településrészhez. A piac közelségében, a fák között több mint 1000 négyzetméter árnyas rendezvényterület várja majd a látogatókat. A tervezett futóút a teljes parkon körbemegy: 400 m hosszú, 1 m széles, mulcs/ágapríték burkolattal.

A piachoz és a rendezvényterülethez kapcsolódik a játszótér, amelyen belül két egység különül el: a kicsiké és nagyoké. E két egységet egy különleges mezítlábas ösvény választja el, illetve kapcsolja össze egymással. Egyszerű, természetközeli megjelenésű játszóeszközök kapnak helyet, melyek jól illeszkednek a park erdős hangulatához. Az erdei érzet fokozása érdekében a terület egészén megjelennek óriás és nagy méretű, tájra jellemző terméskő sziklák, amelyek nemcsak hangulati elemek, de izgalmas mászó- vagy pihenőfelületek is. A tervezett anyagok a természetességet kívánják visszatükrözni. A sétányok mellett pihenőpadok, hulladék- és kutyapiszokgyűjtők lesznek, továbbá a kerékpárút felől biciklitárolók is helyet kapnak. A parkvilágítást az áramhálózatról üzemeltetett kandeláberek biztosítják majd. (Napelemes kandeláberek elhelyezésére sajnos nincs lehetőség az árnyékoltság miatt.)

2024 03 2111 Szada 19 Old

A parkban két esőkert létesül. A Dózsa György út felől átereszen érkező csapadékvíz befogadómedre tulajdonképpen már kialakult állapotában csak fenntartásra vár. A másik esőkert a Nyár utcáról érkező csapadékvíz kezelésére szolgál majd: a csapadékvíz-bevezető vápák és a hordalék lerakására alkalmas ülepítő­me­den­cén keresztül jut a víz a tározó-szikkasztó mederbe, amely a terület természetes módon kialakult mélypontja. (A kivitelezés megkezdése előtt talajmechanikai vizsgálat szükséges a talajszerkezet vízelvezető -képességénék és a talajvíz mélységének megállapítása érdekében.)

Az akácerdő tisztítása és ápolása tavaly megtörtént, az állomány ritkításával a megmaradó fák – egészséges habitushoz közelítő – lombosodása várható. A lombkorona részben záródni fog, teljes záródására azonban nincs szükség: közparkok esetében az árnyékos és napos területek váltakozása optimális. Mindezek mellett az erdő ökológiai megújítására van szükség őshonos fajok telepítésével. Hosszú távon a hazánkban invazív besorolású akác fokozatos lecserélése a cél. A telepítés elsősorban a ritkítás során keletkezett napos nyiladékokban lehetséges. A tölgy- és gyertyánegyedek mellett különleges szépségű, ősszel színesedő lombú berkenyék, kőrisek és juharok lesznek. A terv 45 darab újonnan telepítendő fát tartalmaz. A fafajok sokféleségének (biodiverzitás) növelésével remélhetőleg a madárvilág fajgazdagsága is emelkedik az erdőben. Az új fák gondozása mellett a folyamatos akácújulat visszaszorítására lesz szükség.

A növényállomány további színesítésére javasolt a cserjeszintben is őshonos, magas díszítőértékű növények ültetése (pl. somok, labdarózsa stb.), elsősorban a szélekre, hogy ne akadályozzák a park átláthatóságát. A gyepszintbe szintén erdei jellegű, őshonos évelők kerülnek (pl. szellőrózsák, tüdőfű, gólyaorr, harangvirág, keltikék stb.). Az aljnövényzet fenntartásában két típust különböztet meg a terv: a használhatóság érdekében a park döntő területén intenzíven kell kaszálni az aljnövényzetet, extenzíven pedig a széleket és az esőkertek területét. A gyepek fenntartásában is el lehet két típust különíteni: a központi Nagyrét intenzíven kaszált, taposást tűrő magkeveréket kap, míg a másik, kisebb a honos fűfélék és réti virágok magkeverékéből kialakított Virágos rét lesz, évi két kaszálással fenntartva. A teljes területen a zöldhulladék visszaforgatása tervezett. A megvalósítás első üteme a megmaradt tuskók marása és a terepmunkák elvégzése.

Herczeghné Csillag Katalin tájépítészmérnök


Utoljára frissítve: 2024 április 03. 11:04