Polgrmesteri Hivatal

Elkezdődött a 2023. évi bírósági ülnökválasztás

Az Alaptörvény 27. cikkének (2) bekezdése szerint törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben. A Köztársasági Elnök 39/2023. (III. 6.) KE számú határozatával a választást 2023. március 7. és 2023. április 30. közötti időszakra tűzte ki. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiadott, a megválasztandó ülnökök számának megállapításáról szóló 24/2023. (II.15.) OBHE határozatban foglaltak szerint Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 21 fő munkaügyi és 11 fő fiatalkorúak büntetőügyében eljáró ülnök megválasztására kapott felkérést.

Ki választható ülnöknek?

Ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70 életévét el nem érő magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, tovább büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.  

Külön feltétel, hogy a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag
a) pedagógus,
b) pszichológus, vagy
c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Kik jelölhetnek ülnököt?

Ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság NEM pedagógus ülnökeit az egyesületek, kivéve a pártokat, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680.§ (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

Hogyan lehet ülnököt jelölni?

Ülnököt jelölni az erre szolgáló nyilatkozat (Bírósági ülnökké jelölés) nyomtatvány kitöltésével lehet. A dokumentum mellé csatolni kell a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatot, érvényes hatósági erkölcsi bizonyítványt, mellyel a jelöl igazolja, hogy büntetlen előéletű, és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt (a jelöléshez ezen speciális feltételt is igazoló erkölcsi bizonyítványt kell igényelni)

A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság ülnökjelöltjének igazolnia kell a megválasztásához szükséges adatokat és tényeket (pszichológusi, pedagógusi diploma másolata, a Be. 680.§ (5) bekezdés c) pontja szerinti munkáltatói igazolás)

A katonai ülnököket a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek illetékes parancsnokai – az ott működő érdek-képviseleti szervek javaslataira is figyelemmel – jelölik.

A munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Meddig és hová lehet a jelöléseket benyújtani?

A jelölő és az elfogadó nyilatkozatot és a hozzájuk csatolt erkölcsi bizonyítványokat legkésőbb 2023. április 12-ig kell megküldeni a következő címre: 1052 Budapest, Városház u. 7. Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Iroda

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket, akik megválasztásukról írásbeli értesítést kapnak.

Az ülnökválasztással kapcsolatban a következő telefonszámon és e-mail-címen lehet érdeklődni:

dr. Takács Mária
takacsm@pestmegye.hu
06-1/233-6813

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK:


Utoljára frissítve: 2023 március 30. 11:16