Polgrmesteri Hivatal

Ez az év sok tekintetben különlegesnek mondható – interjú Rezsabek Tamás képviselővel

Rezsabek Tamás 2011-ben költözött Gödöllőről Szadára feleségével és három gyermekével. A civil életben a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar oktatója. A Változás Útján Egyesület alapító tagja, a tavalyi önkormányzati választáson az egyesület jelöltjeként a szavazatok 39,48%-át megszerezve nyolcadik helyen került be a képviselő-testületbe. Foglalkozásánál fogva szívén viseli a település fejlesztését, szereti a természetet, ezért rábízták a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság vezetését.


Azt gondolom, hogy tavaly még nem nagyon szerepelt az elképzelései között a helyi politizálás. Hogyan került kapcsolatba az önkormányzati munkával?

Valamikor tavaly tavasszal megkeresett Pintér Lajos, hogy szeretné, ha vele együtt indulnék az önkormányzati választásokon. Sokat gondolkodtam ezen. Az előző ciklusban a Szada Nova Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának voltam az elnöke, ezáltal kicsit beleláttam az önkormányzat munkájába. Akkor is azt gondoltam, hogy sok olyan fejlesztendő része van a településnek, ahol van mit javítani, így hát igent mondtam a felkérésnek.

Miért vállalta el a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság vezetését?
Műszaki végzettségű ember vagyok. A bizottságok között, csak ez a terület az, ami számomra szóba jöhetett. Egyéni vállalkozóként sokszor megfordulok különböző beruházásokon, több épület, csarnok építésében is részt vettem, valószínű ezért kért fel polgármester úr ennek a területnek a vezetésére.

Választási programjában célként ígérte meg, hogy fejleszti a település infrastruktúráját, megpróbál javítani a közlekedésen és a közbiztonságon, és figyel a környezetvédelemre is. Bizottsági elnökként már van rálátása arra, hogy ezekből mit lehet megvalósítani?
Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen megnőtt a település lélekszáma. Ezzel egyidőben nem tudott kellő mértékben fejlődni az infrastruktúra. Célom az, hogy a következő önkormányzati választásig elmondhassam, alig van földút a településen. Az elmúlt időszakban felmértük a település kezelésében lévő úthálózatot, és ha csak a poros utak hosszát nézem, az ma meghaladja a 29 km-t, és ezen felül vannak olyan szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű útjaink is, amelyek bizony felújításra szorulnak. A felmérés tartalmaz egy tervezői javaslatot is, amely több szempont alapján, a mostani értéken becsült számítást ad az adott út beruházási költségére. Ehhez kapcsolódik az önkormányzat által elfogadott rendelet az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról. A rendelet alapvető célja, hogy meghatározza azon szabályokat, amelyek alapján az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak hogyan tudnak szilárd, pormentes burkolattal ellátott felületet kapni. Itt szeretnénk bekapcsolni a lakosságot, hogy részben vagy akár egészben magánerős befizetések útján segítsék a beruházások megvalósulását. Elképzeléseink szerint, ha az adott utcában lakók közössége beszáll az aszfaltozás költségébe, akkor az prioritást élvez. A közlekedésbiztonság sem elhanyagolható kérdés. Tervezi az önkormányzat a kamerarendszer korszerűsítését és ezzel egyidőben annak bővítését is. A biztonság mellett örömmel mondhatom, hogy végre megint van közterület-felügyelő a településen. Környezetünk védelme számomra fontos. Fájó látni, hogy van illegálisan lerakott szemét és hulladék Szada utcáin. Remélem, hogy a közterület-felügyelő és a kamerarendszer visszaszorítja a nevezett problémát. A VUE és a lakosság több helyen rendezett „te szedd” akciót, ezzel is segítve környezetünk tisztaságának helyreállítását.

A veszélyhelyzet miatti leállást leszámítva – ami csökkentette az új összetételű képviselő-testület mozgásterét – mit tudtak megvalósítani?
Több olyan beruházás megy a településen, amit az előző képviselőtestület indított el. Ilyen a pl. a Minibölcsőde és a Szadai Piac is. Ezek a beruházások már célegyenesben vannak, lassan megkapjuk a hatóságtól a használatbavételi engedélyt. Ígéret volt még a Széchenyi út leaszfaltozása is, amit az eredeti költséghez képest kb. 25%-kal olcsóbban tudtunk megvalósítani. Elkészült a Jókai út meredek szakaszának felújítása is. Folyamatban van a margitai részen a Boncsoki, a Panoráma és az Erdő utca tervezése, illetve a fenyvesligeti részen a Hajnal és a Dombos utca is. A sportpályán folytatódtak a beruházások, elkészült a játszótér is, már csak a használatbavételi engedélyre várunk. Jól haladunk a Szabadság utcai játszótér felújításával is. A katolikus egyházközösséggel közösen megújítottuk a templom előtti lépcsőt, ami nemcsak szépíti a műemléki környezetet, hanem akadálymentes közlekedést is biztosít a templomba érkezőknek. Ezen kívül sikerült olyan civil pályázatokat is támogatni, melyekkel a települést tudjuk valamilyen formában szebbé tenni. Támogatta az önkormányzat (a teljesség igénye nélkül) a református templom harangjának és a katolikus templom orgonájának felújítását.

A civil foglalkozása mellett az önkormányzati munka rendkívüli mértékben leterheli a szabadidejét.
Mivel próbál feltöltődni?
Mind a három gyermekem versenyszerűen sportol, ennek megfelelően sok a hétvégi elfoglaltság. Szeretek velük lenni, támogatni őket, szurkolni és izgulni értük. Szeretünk kirándulni, és amikor időnk engedi túrázásokat szervezünk barátainkkal.

Az interjú eredetileg a 2111 Szada havilap októberi számában jelent meg.


Utoljára frissítve: 2020 október 21. 16:09