Polgrmesteri Hivatal

Gelle Róbert: konzervatív költségvetést terveztünk

Az idei év költségvetése mintázatában és céljaiban nagyon hasonlít a legutóbbihoz. A bérek mellett a legnagyobb tétel az utak és a játszóterek építése, és egyéb fejlesztések, így például a közvilágítás korszerűsítése jelentik, de fontos eredmény, hogy intézményi dolgozók bérének versenyképesebbé tétele történik meg - nyilatkozta a 2111 Szada magazinnak Gelle Róbert, a pénzügyi bizottság elnöke.

– Hogyan jellemezhető 2021, a ciklus második teljes éve?

– A tavalyi év bizonyos tekintetben nagyon hasonló volt a 2020-as évhez. A koronavírus-járvány 2021-ben is furcsa helyzetet teremtett, a bizottsági- és képviselő-testületi üléseinket az év első felében nem a megszokott rendben személyesen tarthattuk meg, a képviselőtársakkal nem tudtunk találkozni és összeülni. Abban a helyzetben mindannyian sokat fejlődtünk, hiszen a digitális megoldásokat kénytelenek voltunk megtanulni és jól hasznosítani. Nagy hiányérzetem van olyan szempontból, hogy tavaly a járvány miatt nem tudtunk bejárni utcákat és településrészeket, hogy az ott élőkkel beszélgessünk szervezettebb formában. Idén mindenképpen szeretnénk ezeket az elmaradt találkozókat bepótolni. Pénzügyi szempontból egyfajta kettősség jellemezte a tavalyi évet. Nagy változás volt, hogy míg 2020-ban kiadásainkat önerőből finanszíroztuk, addig 2021-ben már teljes finanszírozást kaptunk az államtól. Igaz, a gépjárműadó már nem az önkormányzathoz futott be, cserébe a kormány a kiesett bevételekkel kapcsolatos kompenzációval teljesítette finanszírozási ígéretét. Ez pozitívum volt, így nem ért minket hátrányosan az állam finanszírozási újragondolása. A másik oldalon ott van a mindenki által érezhető és az élet minden területére ható infláció. Összeségében elmondható, hogy terveinket nagy többségében sikerült megvalósítanunk.

Gelle Robert

– A február 24-én megtartott képviselő-testületi ülésen fogadták el Szada költségvetését. Melyek voltak a tervezés főbb szempontjai?

– Idei költségvetésünkben közel 2 milliárd forint kiadással számolunk, amely nagyjából 150 millió forinttal haladja meg a tavalyi értéket. Azt már többször elmondtam, és most is azt tartottuk szem előtt, hogy konzervatív módon tervezzük a költségvetést. Bevételeinket mindig a minimális szintre tervezzük, majd ehhez mérten fogalmazzuk meg a megvalósítandó fejlesztési célokat. A tavalyi év zárszámadása májusban történik meg, amelyben egy jelentős maradványösszeggel, több mint 400 millió forinttal számolhatunk. A maradvány nagysága éppen annak a hatása, hogy egyfajta rossz értelemben vett dinamizmus uralkodik most a világban, a már előbb említett infláció miatt. Míg a kiadási oldalon azt látjuk, hogy jelentősen emelkednek az önkormányzat által igénybe vett szolgáltatások díjai, ez bevételi oldalon is jelentkezik, hiszen több iparűzési adó keletkezik így a Szadán működő vállalkozásoktól. Ez közel egyensúlyi állapotot eredményez. Kedvező helyzetet teremt az is, hogy az állam az általa rendeletben szabályozottan nem emelhető bevételeket, például az étkezési térítési díjakból származó önkormányzati hiányunkat pótolja, így nem kell a költségvetésből máshonnan elvonnunk a kötelező feladataink ellátásához.

– A megnövekedett kiadások hol jelennek meg, mire költ idén többet az önkormányzat?

– Az intézményvezetők határozott jelzése és a saját célkitűzéseink alapján az intézményi dolgozók bérének versenyképesebbé tétele történik meg. Jelentős eltérés azonban nem látható a költségvetés mintázatában és céljaiban: a bérek mellett a legnagyobb tételt az utak és a játszóterek építése, és egyéb fejlesztések, így például a közvilágítás korszerűsítése jelentik. Fontos célunk még a Szada Nova NKft.  továbbfejlesztése, egy új telephely kialakítása, ahol új szolgáltatásként a zöldhulladék leadására és kezelésére is lehetőség lenne. Erre nagy igényt látunk. Ez is egyfajta pluszt nyújt az itt élők életében. Ezeken kívül jelentős összeget költünk idén tervezésre és pályázati munkára, hiszen azok adhatnak garanciát a sikeres pályázatra, külső források bevonására, a további fejlődés finanszírozására.  

Természetesen tudjuk folytatni az útépítések kapcsán kialakult ütemezést. A 2021-ben elkezdődött fejlesztések után elmondható, hogy ebben a ciklusban már négy kilométernyi út kapott aszfaltozott réteget. Tartva ezt a tempót, a korábban megfogalmazott tíz kilométeres álomszám még mindig elérhető ebben a ciklusban. Mindannyiunk számára fontos kérdésről van szó, hiszen sok lakos életminőségén javít.

Tablazat

– Az látszik, hogy költeni mindig lehetne hasznosan. Miből tehet szert az önkormányzat további bevételekre?

– Folyamatosan keressük annak a módját, hogy hogyan tudjuk bevételeinket emelni. Ezt szem előtt tartva kívánjuk az ipari park kihasználtságát növelni. Ezt a cél szolgálja az is, hogy a parkban éppen ingatlanok eladását tervezzük, amelyből akár 250-260 millió forint bevételre is számíthatunk. Ezekre azért volna nagy szükségünk, mert a koronavírus-járvány után a most látható háborús helyzet közvetetten mindenkire gazdasági hatással van, így Szada Nagyközség Önkormányzatára is. Azzal a forgatókönyvvel is számolnunk kell, hogy az útépítéssel kapcsolatban jelentős áremelkedésre kell felkészülnünk. Ismét az inflációs nyomást, valamint az olaj árának és a dollár erősödésének következményeként az aszfalt árának várható emelkedését kell említenem. Ezekre fel vagyunk készülve egy nagyságrendileg öt százalékos tartalékkerettel.

Andó Patrik


Utoljára frissítve: 2022 március 24. 09:24