Polgrmesteri Hivatal

Így szoríthatóak vissza a szabadtéri tűzesetek - íme a katasztrófavédelem ajánlásai

A nyári csapadékmentes időjárás következtében megszaporodó szabadtéri tűzesetek visszaszorításának érdekében a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a települések belterületén keletkező avar és egyéb növényi hulladék égetésére vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásának fontosságára.

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben eltérést adhat, amiben szabályozza az égetés feltételeit, időpontját és körülményeit. Amennyiben az önkormányzatnak nincsen az égetést szabályozó rendelete, akkor tilos az avar és a kerti hulladék égetése.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

- nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;

- gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;

- az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Erdő 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) időszakában.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a NÉBIH EI hivatalos honlapja www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az említett honlapokon mindig az éppen aktuális állapot látható.

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Segítse a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:

- Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!

- Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!

- Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad!

- Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!

- Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!

- Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Utoljára frissítve: 2022 augusztus 03. 11:26