Polgrmesteri Hivatal

Ismét Aranypáva díjas lett a Szadai Népdalkör

Szada 2

Az V. Szlama László Népzenei Találkozó és KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő dabasi versenyén október 29-én a legmagasabb, Aranypáva minősítést és díszoklevelet kapott a Szadai Népdalkör – tájékoztatott az örömhírről Dulai Sándorné, a csoport vezetője és alapító tagja. A Szadai Népdalkör gyakorlatilag megvédte, illetve újból kiérdemelte a címet, hiszen a kétévente megtartott szakmai megmérettetés legutóbbi szemléjén is megkapták ezt az elismerést.

Dulai Sándorné szerint a minősítés ismételt megszerzése azért is lehet nagy büszkeség a csoport – és természetesen egész Szada – számára, mert a Szadai Népdalkör jelenlegi tevékenysége nem tekint vissza nagyon hosszú időre, ugyanis több év szünet után csak 2017 szeptemberében kezdte újra kulturális tevékenységét. A népművészet ifjú mestere címmel rendelkező Kovács László népzenész és hangszerkészítő szakmai vezetésével működő csoport az újjáalakulása óta többnyire helyi rendezvényeken (Székely-nap, Hősök napja, augusztus 20-i ünnepség, Szadai szüreti mulatság, karácsonyi rendezvények) vett részt, de más települések (Dunavarsány, Dabas, Nyársapát) népzenei találkozóira is eljutott már. Tagsága megújult, a versenyen kilencen vettek részt, amelyből öten voltak újak a népdalkörben.

Az eseményeken a zsűri többek között a dalválasztást, a tájegységi autentikus dallamokat, a zenére való együtt éneklést, valamint helyi ruházatot is értékeli. A Szadai Népdalkör eddig kétszer vett részt ilyen minősítőn, legutóbb éppen Szadán, amikor a saját szervezésben megtartott országos minősítőn arany minősítést szerzett.      

A népdalkörök, citerazenekarok számára A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) kétévente rendez szakmai megmérettetést, térségi és országos népzenei minősítőt, ahol rangos zsűri előtt adhatnak számot tudásukról. A KÓTA minősítési rendszerében a kétéves cikluson belül a zsűri országos szinten kb. 600-700 népzenei csoportot, szólistát értékel, ezek közül legfeljebb 70-80 fellépő nyeri el az Aranypáva díjat.


Utoljára frissítve: 2023 november 05. 12:22