Polgrmesteri Hivatal

Meghatározták az önkormányzat 2024. évi felújítási és útkarbantartási koncepcióját

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2023. november 23-án rendes ülést tartott, amelyen döntés született többek között az önkormányzat 2023. évi költségvetésének I-III. negyedév teljesítéséről szóló beszámolóról, a köztemető használatának 2024. évi díjtételeiről, valamint a 2024. évi felújítási és útkarbantartási koncepció meghatározásáról is.

Tudomásul vették az önkormányzat 2023. évi költségvetésének I-III. negyedév teljesítéséről szóló beszámolót

Az államháztartásról szóló törvény és az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló Kormányrendelet nem írják ugyan elő kötelező jelleggel az I-III. negyed éves gazdálkodásról történő beszámolási kötelezettséget, de indokolt, hogy a Pénzügyi Bizottság és a képviselő-testület egyaránt kellő információval bírjon a költségvetési gazdálkodás aktuális jellemzőiről, az önkormányzat 2023. szeptember 30-ai fordulónappal lezárt, I-III. negyed évi gazdálkodásról, a 2024. évi koncepció elkészítéséhez.

A képviselő-testület a költségvetési rendeletet a beszámoló elkészítéséig két alkalommal módosította. Az önkormányzat 2023. évi költségvetési módosított bevételi főösszege (irányító szervi támogatással együtt) 4.350.823.463 forint, melyből 1.237.466.896 forint az előző évek költségvetési maradványa. Az I-III negyedévben összesen 4.944.199.632 forint bevétel teljesült. A módosított előirányzathoz viszonyítva a teljesítés 114%-os. Az önkormányzat költségvetésének módosított kiadási főösszege (irányító szervi támogatással együtt) 4.350.823.463 forint, amelyből I-III negyedévben 4.119.415.379 forint teljesült, ami 95 %-os teljesítésnek felel meg.

Önkormányzati szinten tehát az összevont pénzügyi teljesítés (amely tartalmazza az Önkormányzatot, a Hivatalt, az Óvodát, a Művelődési Házat, SZAK-ot, valamint a Konyhát) a bevételi oldalon 114%-on, a kiadási oldalon pedig 95 %-on teljesült. Ezen belül a működési bevételi teljesítés 115 százalékon, a működési kiadási teljesítések pedig 122 százalékon realizálódtak az I-III. negyedévben.

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat gazdálkodásának 2023. év I-III. negyedéves helyzetéről szóló tájékoztatót tudomásul vette. 

Rendeletben határozták meg a köztemető használatának 2024. évi díjtételeit

A temetőkről és temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 40. § (3) bekezdése szerint a köztemetőkre vonatkozó díjakat évente felül kell vizsgálni. A törvény és végrehajtási rendeleti az elmúlt években többször módosultak, de ezek mindeddig nem eredményezték az önkormányzati rendelet módosításának szükségességét.

A Szada Nova NKft. megküldte a javaslatát a 2024. évi díjtételek megállapítására, amelyeket a rendelettervezetbe beépítve fogadott el a testület. A rendelet szerint síremlék, sírbolt építése, lebontása, felállítása, tisztítása, felújítása stb. munkálatok végzéséhez biztosított infrastruktúra használati díjakhoz az általános költséghozzájárulás 6.500 forint/nap+ÁFA, a hűtési díj 4.000 forint/nap+ÁFA, a ravatalozó és felszerelésének használata temetésenként pedig 13.000 forint+ÁFA lesz 2024-ben.

20231123 161325

Közterület-foglalás díjtételeinek emeléséről döntöttek

Az önkormányzatok által beszedett-kivetett díjak, adók mértékét, így a közterület-használati díjmértékeket is a képviselő-testület jogalkotási hatáskörébe tartozó rendeletek határozzák meg, amelyek szabályozásait a képviselő-testület rendszeresen felülvizsgálhatja, és belátása szerint módosíthatja. Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 2023. évi Munkaterve a novemberi ülésre irányozta elő a felülvizsgálatot és az esetleges rendeletmódosítást.

Megvizsgálva a környező települések közterület használat rendjének szabályozásáról szóló rendeleteit megállapítható, hogy az két igénybevétel esetében indokolt a díjak emelése. Az egyik az építési munkával kapcsolatos állvány (közterületbe 2m szélesen túl benyúló területrész felett), építőanyag és törmelék, sitt tárolása, konténer elhelyezésére 100.-Ft/m2/nap helyett 200.-Ft/m2/nap díjra. A másik pedig az üzemképtelen, valamint az érvényes hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező járműveknek közterületen történő, 30 napot meghaladó időtartamú tárolására, 60.-Ft/m2/nap helyett 100.-Ft/m2/nap díjra. Az elfogadott rendeletben a reklámhordozó eszközök közterületen való elhelyezésének díjtételét is szabályozták, annak mértékét pedig 2.000.-Ft/m2/hó áron állapították meg.

Meghatározták az Önkormányzat 2024. évi felújítási és útkarbantartási koncepcióját és egyes forgalomtechnikai feladatokat

A képviselő-testület döntésével 2024. évre a következő felújítási feladatokat határozták meg: 

  • Csapás út felújítása

  • Járda Veresegyház és Szada között

  • Fenyvesligeti utca és Székely Bertalan út kereszteződésében gyalogátkelő hely kialakítása

  • Béke utca csapadékvíz elvezetése

  • Fő tér, járda melletti szakasz korlátjainak cseréje

  • Székely Bertalan út nyílt árok helyreállítása

  • Patakpart utca sarkain alapozás és aszfaltozás

  • Szurdok utca-Boncsoki utca (szegélyezés, javítás, árokkialakítás)

Ezeken túl arról is határoztak, hogy a 2023. évben elkészült forgalomtechnikai tervcsomag alapján 2024. évben I. ütemben a Fenyvesligeti településrészen gondoskodik a Szada Nova NKft. a közúti jelzések kihelyezéséről.

Egyéb döntések

A képviselő-testület a fentieken túl rendeletet alkotott a 2024. évi igazgatási szünet időpontjairól, a köztisztviselők illetmény-kiegészítéséről, a bankszámla-hozzájárulásuk mértékéről, továbbá a 2024. évi helyi illetményalapról. Ezek mellett határozatot hoztak bérleti, vagyonhasznosítási szerződések felülvizsgálatáról, azok meghosszabbításáról, valamint díjmértékük megállapításáról.

A testület elfogadta a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár beszámolóját a 2023. évi Szolgáltatási tervében és munkatervében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások és feladatok megvalósulásáról.

Az ülésen Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete Szada Nagyközség Önkormányzat közép- (2021-2024) és hosszú távú (2021-2031) vagyongazdálkodási tervét felülvizsgálta és változatlan tartalommal jóváhagyta.

Elfogadták az önkormányzat 2024. évi költségvetési koncepciójának tervezetét, valamint döntés született új villamos energia beszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról.

A testületi ülés során összesen 3 rendeletet és 21 határozatot hozott a képviselő-testület. 


Utoljára frissítve: 2023 november 23. 17:41