Polgrmesteri Hivatal

Nem támogatja az önkormányzat a „Safari Park Szada” további működését cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában sem

Szada nagyközség polgármestere a korábban meghozott döntését visszavonja, és az önkormányzati tulajdonban lévő kivett utat érintő telekcsere-szerződés hiányában a jogi telekhatároknak megfelelő birtokállapot visszaállítását rendeli el. A kivett árok megnevezésű ingatlan vételére vagy bérletére benyújtott kérelmet elutasítja, valamint a „Safari Park Szada” cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését a parkhoz közeli belterületen élő lakók nyugalma és biztonsága érdekében elviekben nem támogatja.

Magyarország legnagyobb utazócirkusza, az ifj. Richter József fenntartásában álló Magyar Nemzeti Cirkusz tavasszal a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben egy szafari park megnyitásával kívánt gondoskodni a közel 100 állatot számláló állomány eltartásáról. Akkor Szada Nagyközség Önkormányzata - a veszélyhelyzeti szabályokra figyelemmel - polgármesteri határozattal támogatta a szafari park megnyitását és rövid ideig tartó üzemeltetését. A teljes település és a közeli Nyárfa utcai lakosok érdekeit szem előtt tartva, a szafari parkot látogatók által okozott forgalom miatt várható kellemetlenség alapján egy új bejárati útvonal megnyitásával terelte el az autókat az érintett utcákból.

A közelmúltban a „Safari Park Szada” fenntartója további fejlesztési terveket nyújtott be, amelyekhez vételi, vagy bérleti szándékot jelzett az önkormányzat tulajdonában lévő kivett árokra, illetve telekcsere-szerződéssel kívánta rendezni a látogatók számára tavasszal megnyitott útvonalat. A jelzett ingatlan víziterület, melynek célja a lefolyó vizek elvezetése, illetve a folyamatban lévő egyéb jogsértések miatti hatósági eljárások során született döntések ismerete nélkül nem célszerű jelen helyzetben a telekcsere-szerződést megkötni.

Mindezeket és Szada lakosságának érdekeit figyelembe véve Szada nagyközség polgármestere az önkormányzat nevében korábban meghozott döntését visszavonja, és az önkormányzati tulajdonban lévő kivett utat érintő telekcsere-szerződés hiányában a jogi telekhatároknak megfelelő birtokállapot visszaállítását rendeli el. A kivett árok megnevezésű ingatlan vételére vagy bérletére benyújtott kérelem elutasítása mellett a „Safari Park Szada” cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését a parkhoz közeli belterületen élő lakók nyugalma és biztonsága érdekében elviekben nem támogatja.

Bár Pintér Lajos, Szada polgármestere a Kormány által a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló rendelet alapján kizárólag saját hatáskörben is meghozhatta volna döntését, azonban az ügy súlyára tekintettel a döntést megelőzően a képviselő-testületi tagok véleményének kikérése mellett, egységes álláspont kialakulása után, azt elfogadva döntött a fentiekről. A polgármesteri határozat Szada teljes lakosságának érdekeit szem előtt tartva született meg, hiszen a településnek nem áll érdekében az ilyen jelentőségű, és a helyiek hétköznapi életét nagymértékben megváltoztató attrakció bevonzása.  


Utoljára frissítve: 2020 november 17. 17:18