Polgrmesteri Hivatal

Petrák Árpád: szükséges volt Szadán a gyökeres változás

A Változás Útján Egyesület tagjaiban nagy elszántságot és lendületet látott, ezért is csatlakozott hozzájuk. A választás évében a helyi politikában jártas emberek közül szinte senki sem adott esélyt ennek a csapatnak, de az idő őket igazolta. - nyilatkozta a 2111 Szada magazinnak Petrák Árpád, Szada Nagyközség társadalmi alpolgármestere.

Volt-e kellemetlensége abból, hogy a Változás Útján Egyesület színeiben Pintér Lajost támogatta?

Igen, volt, de most is vállalom, és támogatom, hogy szükség volt Szadán egy gyökeres változásra. A Változás Útján Egyesület tagjaiban nagyon nagy elszántságot és lendületet láttam, ezért is csatlakoztam hozzájuk. Hála Istennek nem csalódtam és örülök, hogy együtt dolgozhatom velük. Azért azt szeretném leszögezni, hogy 2019-ben, a választás évében a helyi politikában jártas emberek közül szinte senki sem adott esélyt ennek a csapatnak. Tehát engem azzal támadni, hogy a győztesek közé, mellé álltam elég furcsa feltételezés.

Petrk Rpd Img 50070

A Változás Útján Egyesület fölényesen nyerte a választást, ezért a képviselő-testületben is többségben vannak. A két ellenzéki képviselőnek nehéz a helyzete. A véleményüket mennyire veszik figyelembe?

Oroszi Sándort (a szódást) és Vrabély Balázst gyermekkoruk óta ismerem, én személy szerint bízom bennük. Elmondhatom, hogy nagyon konstruktívan állnak a feladatokhoz. A képviselő-testület eddig szinte minden indítványukat befogadta és támogatta.

Vécsey László országgyűlési képviselővel – az előző ciklusokban nagyon jó kapcsolatban volt, Fidesz-szimpatizánsként támogatta is. A 2019-es önkormányzati választáson alapvetően megváltozott a helyzet Szadán. Azóta találkozott-e a képviselő úrral?

Sajnos nem. Azt látom, hogy Vécsey László teljesen elzárkózott irányomban. Ez a kisebbik baj, a nagyobbik inkább az, hogy a képviselő-testülettel sincs semmi kapcsolata. Az előző ciklusban szinte mindegyik testületi ülésen jelen volt, most nem jön. Pedig egy jó együttműködéssel sokat lehetne a falu helyzetén javítani.

Elfogadhatónak tartja, hogy a két szomszéd település – Gödöllő és Veresegyház – felé nyitott Szada?

Ezt én már az előző ciklusban is szorgalmaztam. Most is segítettem Pintér Lajos polgármester úrnak, mert két nagyobb település közé ékelődve nem tehetünk úgy, mintha semmi közünk se lenne egymáshoz. Több olyan dolog is összeköt bennünket, amit csak együtt tudunk megoldani, gondolok itt például az elkerülő út megépítésére. Az egyeztetéseket és a tárgyalásokat már tavaly elkezdtük.

Felmerült-e, hogy a polgármester elsőszámú helyetteseként rendes státuszú alpolgármesterséget vállal?

Igen szó volt erről, de a vállalkozásom miatt ezt nem tudtam elvállalni. Nem szeretnék panaszkodni, de ebben a ciklusban társadalmi alpolgármesterként legalább annyit dolgoztam, mintha főállású lennék. Egyébként a két társadalmi alpolgármester kitesz egy teljes értékű főállású alpolgármestert Szadán, és Simon Erikával azon vagyunk, hogy ahol csak lehet, segítsük a polgármester munkáját.

Több mint egy év telt el a választások óta. Hogyan értékeli az első évüket?

Az új képviselő-testület egy év után már egy jól összeszokott csapatként dolgozik, rengeteg energiát fektettek és fektetnek a munkába. Ez meg is látszik a falu életében, hiszen sok jogszabályt kellett átdolgoznunk. Van egy új útprogramunk, amit a lakosság bevonásával készítettünk, a vírushelyzet ellenére stabilizálni tudtuk a költségvetésünket. Az áthúzódó beruházásokat – Jókai utca felújítása, Mini Bölcsőde elkészítése, Piac felépítése – sikeresen befejeztük. A Piac épületének használatbavételi engedélyeztetése még folyamatban van. Nagy sikerrel indítottuk el az önerős útépítéseket. Tavaly év végén a Hajnal utca és a Dombos utca készült el ebben a konstrukcióban. Erre az évre több mint tíz utca jelentkezett.
Bízunk benne, hogy önkormányzati beruházásban több utca is elkészülhet 2021-ben vagy az azt követő évben. Az új iskola megépítése miatt részben fontos lenne a Csapás utca korszerűsítése és a Kisfaludy utca gödöllői végének megépítése. Fontos megemlíteni a civil szervezetek aktivitását. Idén is kiemelten támogatjuk őket. Külön kiemelném a 2019-ben alakult Szada Fényei csoportot, hiszen ebben a koronavírusos helyzetben a Fény világnapján meghirdetett versenyben a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY) program keretében a szadai pályázat a november 25-i döntőben az innováció területén, az első helyen végzett. Vannak olyan kezdeményezések a településen, amelyek egyértelműen a jövő be mutatnak. Ilyen például a Tóth Évi nevéhez köthető „Szadai helyismereti séták” civil csoport. Nekik köszönhetően a környéken elsőként Szadán készült digitális program a tanösvényekre. A Szadai helyismereti tanösvény első útvonalát ezzel a módszerrel bárki kipróbálhatja. (a 11. oldalon részletes tájékoztató olvasható erről - szerk.) Ha már a tervek szóba kerültek, szeretném megemlíteni a Margita-kilátó környékének fejlesztését is. Megjegyzem, hogy az itt található építmény a közhiedelemmel ellentétben nem kilátó, hanem egy geodéziai mérőtorony. A Rákos-patak mentén épülő kerékpárút is hamarosan Szadára ér, ezért a patak egyik forráspontjánál egy nagyobb parkosított kerékpárút végpontot szeretnénk kialakítani a VUE irányításával. A zöld területek karbantartására is nagyobb figyelmet fordít ez a képviselő-testület. A választási programunk része volt, hogy a településen a fák ültetésére nagyobb hangsúlyt fektetünk. Ígéretünkhöz híven az első évben 120 fát telepítettünk önkormányzati intézményi területekre és közterületekre. A virágágyások felülete is növekszik: első évünkben darabszámban negyedével növeltük számukat. Ezek mellett a parlagfű írtására is kiemelt feladatként tekint az önkormányzat, amelyhez nagyobb anyagi forrást biztosítunk.

A veszélyhelyzet miatt mit tart a legnagyobb veszteségnek?

A vírus okozta hatások több millió forint nagyságrendű nem várt kiadást és plusz feladatokat eredményeztek a településnek, és ennek következtében át kellett programozni a beruházásaink ütemezését. A morális veszteség is nagyon nagy, hiszen családok, idősek kerültek kiszolgáltatott és kilátástalan helyzetbe.

Napjaink minden pillanatát a COVID járvány alakítja. Az idősebb generáció tagjaként fél-e a vírustól és mi a véleménye az oltás körül kialakult bizonytalanságról?

A vírust nem szabad félvállról venni. A családomat szerencsére eddig elkerülte a betegség, pedig az üzletünk végig nyitva volt és sok emberrel találkoztunk. Mindent megteszünk azért, hogy a bajt elkerüljük. Azt látom, hogy az egészségügy felkészült a vírus leküzdésére, sokan meggyógyulnak, ezt hálásan köszönöm az orvosoknak, az ápolóknak és az egészségügyben dolgozóknak. A vakcinát beadatom magamnak, mert a vállalkozásom miatt többször megyek külföldre. Várom, hogy mikor hívnak majd valamelyik oltópontra, persze csak az Európai Unióban jóváhagyott és engedélyezett vakcinában bízom én is. P.Gy.

Petrák Árpád
Vállalkozó, 1998 óta önkormányzati képviselő és 2003 óta alpolgármester. Tősgyökeres szadai. Gépjárműtechnikai szakközépiskolában érettségizett, majd elvégzett egy menedzserképző tanfolyamot Ausztriában, de pénzügyi tanácsadói képesítéssel is rendelkezik. A Szadai Református Egyház presbitere. Vállalkozását, a szadai „STIHL Szakkereskedést” feleségével közösen vezeti. A 2019-es választáson a Változás Útján Egyesület jelöltjeként, a szavazatok 48,17%-át megszerezve a második helyen került a képviselő-testületbe. Az alakuló ülésen társadalmi alpolgármesternek választották meg


Utoljára frissítve: 2021 március 05. 10:19