Polgrmesteri Hivatal

Plácido Domingo otthonát Hanyu-kép díszíti

Hanyu Zsolt szadai festőművész egyik alkotása immár a világhírű spanyol operaénekes-karmester, Plácido Domingo tulajdona. Hosszú hónapokon át tartó egyeztetés után végül Budapesten került sor a képátadási ceremóniára.

2023 12 2111 Szada 15

A neves művész karrierje során gyakori vendég volt Magyarországon. Az Erkel Színházban Tosca- és Aida-előadásokat énekelt (1973, 1987), fellépett a Népstadionban (1996) tenorként, operaházi gálaesten és sportarénabeli hangversenyen (2016), valamint egy pécsi Traviata-előadásban (2017) baritonként, és stadionkoncerten szerepelt Szegeden is (2019). Vezényelt saját énekversenyének döntőjén az Ybl-palotában (2009) és az Operaház újranyitó estjén, majd egy hónappal később, első operaházi jelmezes előadásain a Simon Boccanegra címszerepét énekelte három alkalommal (2022).

A 82 évesen is rendkívül aktív Plácido Domingo mottója: „If I rest, I rust”, azaz, „Ha leállok, berozsdásodom”. Gondolt-e arra, hogy valaha abbahagyja az éneklést? – ezt sokszor megkérdezték már tőle, és szinte mindig ugyanazt a választ adja: „Nem fogok egy nappal sem tovább énekelni, mint kellene. De egy nappal sem fogok kevesebbet énekelni, mint amennyire képes vagyok.”

Karrierje során több mint 4000 előadáson, koncerten lépett fel, több mint 150 szerepet játszott el, szerepléseinek ereje mindig is lenyűgöző volt. Három híres operafilmben is játszott, szerepelt Rosi Carmenjében és Zeffirelli La Traviatajában és Otellójában. Több mint 100 felvétel, több mint 50 videó, számos kitüntetés, szakmai elismerés és 12 Grammy-díj köthető a nevéhez. Az éneklés mellett karmesterként is tevékenykedik, több mint 600 operaelőadást és szimfonikus koncertet vezényelt le a legrangosabb zenekarokkal.

Ebben az évben is volt már Budapesten. Először márciusban érkezett a fővárosba, az MVM Dome-ban adott nagy sikerű koncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. Tavasz után télen is útba ejtette Budapestet: december 4-én és 8-án a Nabucco című opera legszebb részleteit és a Verdi-életmű legjavát adta elő az Operaházban.

A két fővárosi koncert között azonban volt még egy különleges pillanata is, amelynek részese volt a lapunkban már többször említett szadai festőművész, a Michelangelo-díjas Hanyu Zsolt.

4356

– Még az év elején volt egy kiállításom a budapesti Kempinski Hotelben. Domingo a márciusi fellépése idején itt szállt meg, és meglátogatta a bemutatómat. Utána kaptam egy értesítést, hogy neki és a feleségének nagyon tetszett mindegyik festményem, és szívesen vásárolnának ezek közül egyet – említette az előzményeket lapunknak Hanyu Zsolt.

Hanyu Zsolt kérte, hogy a kiválasztott festményt személyesen szeretné Plácido Domingónak átadni, így a lehetséges találkozó időpontjáról és helyszínéről több hónapos e-mailes egyeztetés zajlott közte és a spanyol operaénekes segítői között. Utóbbiakról később kiderült, hogy van köztük két magyar származású férfi, így a levelezés emiatt magyar nyelven zajlott…

Már-már megegyeztek egy bécsi találkozóban, ám az ottani koncert elmaradt, így miután véglegessé vált a decemberi budapesti páros előadása, kézenfekvő volt, hogy itt legyen a képátadási ceremónia. Erre december 6-án, a Kem­pins­kiben került sor. Végül a Romantika című, 120 x 100 cm-es festményt választotta ki a Domingo házaspár.

– Nagyon kedves ember Domingo és  a felesége, a mexikói származású Marta; már több mint hatvan éve házasok. Plácido elmondta, hogy Marta fiatalon operaszoprán énekesként adott elő és mellette festett is, így ma sokat foglalkozik a festőművészettel, erről gyakran beszélnek otthon egymás között – mondta Hanyu Zsolt, akit a neje is elkísért a bensőséges hangulatú találkozóra. – Amellett, hogy ezúttal személyesen is gratuláltak a márciusi kiállításomhoz, mindketten biztattak, hogy folytassam ezt a stílusú festészetet, hiszen nagyon egyediek az alkotásaim.

A hotel bárjában közös pezsgőzéssel zárták a kis ünnepséget, azonban az elköszönés egy meglepetést is hozott.

– Már az is hatalmas élmény, hogy Domingóval találkozhattam, és megtisztelő, hogy az egyik képem ezentúl az otthonát díszíti. Ám mindezt „megfejelve” a búcsú alkalmával a feleségemmel együtt meghívott a december 8-i, második koncertjére és az azt követő vacsorára is. Sőt, elmondták, hogyha legközelebb Budapestre jönnek, akkor szívesen várnak minket egy következő találkozóra…         


Utoljára frissítve: 2024 január 08. 13:19