Polgrmesteri Hivatal

Szadai művész kapta a neves európai díjat

Miután Szadára költözött, a Székely-kert melletti házban lakott családjával Hanyu Zsolt festőművész, augusztus végén pedig az ottani műteremházban nyílik kiállítása. Európai ismertségét erősítheti a most elnyert Nemzetközi Michelangelo-díj is.

2023 07 2111 Szada 12

Ha Hanyu Zsolt még nem is olyan híres, mint volt anno a 19. században és a 20. század elején a Szadához „ezer szállal” kötődött Székely Bertalan, de kettejük között annyi kapcsolódás van, hogy előbbi immár négy éve él a településen és festőművészként alkotóműhelyét itteni családi házában rendezte be. Persze van egy további érdekes kapcsolódási pont is.

– Annak idején a Székely-kert mellett volt a korábbi házunk, és csak később tudtam meg, hogy Székely Bertalan ott élt és alkotott. Sőt, amikor egyáltalán bizonyossá vált számomra az ő itteni kultusza, pláne annak ismeretében, hogy követtem, szeretem a művészetét, igencsak meglepődtem a kettőnk párhuzamos életszakaszán – mondta Hanyu Zsolt.

Ám ahogy az előd, úgy ő is elsősorban a festészete miatt érdemel figyelmet. Ugyanis néhány héttel ezelőtt elnyerte a Nemzetközi Michelangelo-díjat, amelyet egy római művészeti alapítvány ítél oda minden évben több, feltörekvő kortárs képzőművész (festő, szobrász stb.) számára. Hanyu Zsolt lapunk megjelenése után, július 22-én veszi át az elismerést az olasz fővárosban.

– Az év elején juttattam el ehhez az alapítványhoz a bemutatkozó anyagomat több képemmel együtt. A díjra nem is lehet pályázni, nem is reménykedtem benne, azt a művészettörténészek alkotta kuratórium ítéli oda az általuk ismert alkotók közül, rengeteg szempont alapján kiválasztottak számára. E-mailben értesítettek, hogy én is megkaptam, de részletes indoklást nem írtak benne. Gondolom, majd az átadón kiderül, miért tartottak érdemesnek a díjra – jegyezte meg.        

Ám Hanyu Zsolt nemcsak őket kereste meg, hanem más hasonló európai szervezeteket is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy közreműködésükkel, segítségükkel bekerüljön az európai kortárs festőművészek azon csoportjába, akiknek képeit a kontinens művészeti központjaiban (pl. Párizs, Róma, Firenze) lévő elismert galériák befogadják és kiállítják. Mint említette, további cél, hogy ezeken a helyszíneken minél többen ismerjék meg a nevét, a stílusát, és a lehető legtöbb képe keljen el.

Ahogy fogalmazott, jelenleg ingatlanok értékesítésével is foglalkozik a festészettel párhuzamosan, de hosszú távon szeretne kizárólag alkotni és ebből megteremteni pályafutásának további alapjait, valamint feleségének és két gyermekének a biztonságát. Ami azt illeti, van érdeklődés a Pablo Picasso kubista stílusát idéző Hanyu-képekre. Egy régebbi, 2 x 3 méteres festményét néhány hete vette meg a mike­pércsi református egyházközség – milliós nagyságrendű összeget fizetve érte – a helyi Music of Heaven című kiállítás során. De alkotásaival találkozhattak már a szadaiak is, hiszen a tavalyi Szada Fényei fesztivál art udvarában voltak láthatók a képei – és voltak a művészetét kedvelő vásárlók.

– Nagyon örülök, ha valaki ilyenformán pénzt áldoz a művészetre. Ám még ha elsőre soknak is tűnnek az egy-egy képért kiadott összegek, ezek még mindig lényegesen kevesebbek, mint amit egy hazai zenész négy-öt hétvégi haknival összesen meg tud keresni. Külföldön bizony az itthoni ár többszöröséért is elkelnek képek – tette hozzá. – Szerencsére itthon egyre több helyre hívnak kiállítani, és bízom benne, hogy az említett európai városok kortárs művészeti galériáinál is láthatók lesznek a képeim.

Legközelebbi tárlata az angol autógyár, az Aston Martin magyarországi forgalmazójának felkérésére a képviselet fővárosi XV. kerületi, M3-as autópálya melletti szalonjában lesz augusztus elején. Mivel Hanyu Zsolt leggyakrabban zenei témájú festményeket készít, így az autófókuszú művek egyedinek ígérkeznek (a képek elkészítését június végén kezdte el). Majd ezt követően a Székely Bertalan Művelődési Ház szervezésében augusztus 30-tól indul – és várhatóan október közepéig tart – az első jelentős szadai Hanyu Zsolt-kiállítás a Székely-kerti műteremházban.

Nos, így ér végérvényesen össze egy Szadához kötődő kortárs és egy itt élt híres festő művészi pályafutása…     

Mesterek

A 48 esztendős Hanyu Zsolt mintegy negyedszázada kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel. Az egykori hazai festőművészek közül Székely Bertalan és Csontváry Kosztka Tivadar, a külföldiek közül Vincent van Gogh, Rembrandt és Pablo Picasso pályafutását csodálta; utóbbi stílusa áll igazán közel hozzá, azért is kötelezte el magát emellett. Itthon Turcsányi Antal a (tanító)mestere: a 82 éves művésszel a mai napig tartja a kapcsolatot és időnként közösen is alkotnak.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 július 19. 13:36