Polgrmesteri Hivatal

Újra Kecseten jártak a szadaiak

Idén már a hagyományos "menetrendnek" megfelelően a szadai csapat látogathatott erdélyi testvértelepülésére, Kecset faluba. A találkozóra augusztus 25-28. között került sor, ugyanis szombaton falunapot, míg vasárnap szüreti bált tartottak a településen.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Kecsetnek és Szadának már közös történelme van, hiszen az első találkozás immár 33 éve, a rendszerváltozás után 1990-ben azonnal megtörtént, majd az idő múlásával és a kapcsolat elmélyülésével 2009-ben a települések akkori vezetői hivatalossá is tették a testvértelepülési kapcsolatot. A találkozókra minden évben sor kerül, a hagyományt csupán a világjárvány írta felül. Mostanra a megszokott menetrendnek megfelelően a kecsetiek tavalyi Szadán tett látogatása után idén már a szadai csapat látogathatott el a Szadától mintegy 630 kilométerre fekvő Hargita megyei, körülbelül 500 fős településre. 

A közel 50 fős szadai delegáció több tagja a két település lakóinak első találkozása idejében még csak gyerekfejjel hallotta az erdélyi magyar testvérekről szóló történeteket, azóta pedig már ők alakíthatják tovább a nagyszerű és gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolatot. Többen pedig már visszajáró vendégek Kecsetben, több család pedig évtizedes baráti kapcsolatot is ápol, azonban ennek a köteléknek természetesen fontos szempontja, hogy minél többen ismerjék meg egymást. Ennek megfelelően nagy öröm volt, hogy most is utaztak új társak Erdélybe, hiszen sokan mutatnak nyitottságot a kecseti kultúra és hagyományok iránt.  

Img 0680

A közel 11 órányi buszozás utáni kedves fogadtatást már a péntek esti érkezéskor megtapasztalták a szadaiak. A csapat és a szállásadó családok közösen elköltött vacsorája után a programok ismertetését a kecseti főszervező, Kisfaludi Viola tartotta meg. A XII. Kecseti falunap lovas ébresztővel kezdődött, majd a férfiak számára a délelőtt egy mini labdarúgó tornával telt, ami a szadai csapat tisztes helytállását hozta. Eközben többen egy traktor húzta, ülésekkel ellátott pótkocsis járművel a környék látványosságait fedezték fel. Már az utazás is nagy élmény volt, miközben látogatást tehettek többek között a közeli Farkaslakán, Tamási Áron szülőházában is.

Img 0791

Kecset kis település, lehetőségei korlátozottak, azonban az utóbbi időszakban komoly fejlődés jellemzi. Éppen a falunapra időzítették a település első modern, minden igényt kielégítő, a farkaslaki önkormányzat támogatásával és jelentős helyi társadalmi munkával létrejött új játszóterének átadását. Szintén a fejlődés jele az a falunap előtt elkészült fedett színpad, amely a programok többségének adott helyszínt. A helyi elöljárók és Farkaslaka polgármestere mellett beszédet mondott Pintér Lajos, Szada Nagyközség polgármestere is, aki ebben a tisztségében először szólhatott a helyiekhez. A program részeként a kecseti kórus és a kecseti gyerekek műsora után nagy sikert aratott a Szadai Népdalkör és a Szadai Czibere Néptáncegyüttes előadása, majd a Kecseti Zakuszka, Sorbán Enikő népdalékes és a Farkaslaki amatőr színjátszó csoport szórakoztatták az egybegyűlteket. Az estét sok táncoskedvű örömére Nándi és zenekara zárta, akik éjszakába nyúlóan biztosították a jó hangulatot.

Img 0895

Vasárnap szinte a teljes szadai csapat hosszabb kirándulásra indult, amelynek keretében útba ejtették a Gyilkos-tavat és környékét, valamint bejárták a Békás-szoros szurdokvölgyének nagy részét. Eközben a Kecsetben maradók istentiszteleten, valamint a gyönyörű időjárásnak köszönhetően a csőszök hagyományos, nyolc települést útba ejtő, vidám, táncos, az esti bálba hívogató körútján vehettek részt. Az est és a hétvége zárásaként szüreti bált tartottak a településen, amely hagyományosan a helyi fiatalok által eljárt csőszök táncával indult.

Hétfő reggel érkezett el a búcsú ideje, azonban nem kell sokat várni a következő találkozásokra, hiszen a testvérkapcsolat szervezői, a kecsetiek részéről Kisfaludi Viola, a szadaiak részéről pedig Dulai Sándorné Éva néni bejelentették, hogy a kecsetiek jövőre esedékes szadai látogatásának szervezése már meg is indult.


Utoljára frissítve: 2023 szeptember 11. 14:27