Polgrmesteri Hivatal

Bemutattuk a Hajós Menyhért életét feldolgozó helytörténeti kiadványt

Egy elszármazott vérvonal, Hajós Menyhért családjának története Dömsödtől - Szadáig címmel helytörténeti kiadvány jelent meg Szada identitását alapjaiban meghatározó egyik család történetéről. A könyv ünnepélyes szadai bemutatójára 2021. augusztus 27-én, a Faluházban került sor.

Bár Szadán és környékén már nagyjából Kr.e. 3000 éve bizonyosan éltek emberek, településünket legelőször mégis 1325. április 11-én említi oklevél. Vagyis már bizonyosan mintegy 700 éve íródik történelmünk. Méltán lehetünk büszkék településünk korábbi és jelenlegi lakóira és családjaikra, hiszen nagyközségünk évszázadai alatt sokan tettek azért, hogy Szada az a hely legyen, ahol jó élnünk!

Ilyen volt az 1859-ben született Hajós Menyhért is. A Dömsödről elindult, tehetséges és megbecsült pénzügyi szakember, aki felesége, az ezer szállal Szadához kötődő Rudnyánszky család révén lett büszke szadai lakos, és vitt véghez máig meghatározó fejlesztéseket a településünkön. Nem vitás: ha megismerjük életútját és munkásságát, Szada történelmét is jobban megértjük. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy Szadát nemcsak lakóhelyünknek, hanem otthonunknak is érezzük.

1

Szerencsés lehet az a közösség, amely a szóbeszéden és a legendáin túl méltóképpen, írásos formában emlékezhet meg történelméről. Szada ilyen település, hiszen Szada Nagyközség Önkormányzata eddig is több kiadványban összegezte Szada kincseit, de az igazi megtiszteltetés, ha egy nem szadai lakos, de Szada után érdeklődő fiatalember értékes kutatómunkájának köszönhetően gazdagodik írásos történelmünk. 

Hálásak vagyunk Jancsó Attilának, a fiatal dömsödi helytörténésznek, aki a saját településén túl is kutatott, és Szada identitását alapjaiban meghatározó egyik család történetét részletesen feldolgozta. Büszkék vagyunk rá, hogy megtalálta, és bemutatja számunkra Hajós Menyhért életútját. Külön köszönet illeti Rába Krisztinát, aki Hajós Menyhért egyik leszármazottjaként hónapokon át családi dokumentumokkal és rendszerező munkával segítette Jancsó Attila könyvének létrejöttét.

Dsc 0333

A könyvet a szadai nagyközönség 2021. augusztus 27-én, a Faluházban megtartott bemutatón ismerhette meg. Az eseményen a szerző, Jancsó Attila mellett Rába Krisztina, valamint Kövendy Angéla történelemtanár vettek részt, akik a könyv megszületésének hátteréről, valamint szadai történetek felelevenítésével ismertették Hajós Menyhértet és településünket a megjelenteknek a Faluházban kiállított családi dokumentumok és emlékek felhasználásával.  

Szada Nagyközség Önkormányzata kapcsolódva a kiadványhoz, illetve tisztelegve Hajós Menyhért munkássága előtt az egyik meghatározó szadai középület homlokzatán egy emléktáblát helyez el. A szadaiak által jól ismert épületben a novemberi átadás óta már Mini Bölcsőde működik. Büszkék vagyunk rá, hogy a mai kor kisgyermekei egy olyan épületben cseperedhetnek fel, ahol az a Szadai Hitelszövetkezet működött, amely 1930-ban, Hajós Menyhért elnökségének negyedszázados jubileumi évében épült. A tábla ünnepélyes avatására terveink szerint szeptemberben kerül majd sor.

Fogadják szeretettel a kiadványt, amely minden bizonnyal sok újdonságot, eddig nem ismert részletet tár fel mindenki számára Szada elmúlt közel másfél évszázadából!

A kiadvány a Bagolyvár Könyvtárban is megtalálható.


Utoljára frissítve: 2021 augusztus 30. 10:26