Polgrmesteri Hivatal

Szadai helyismereti tanösvény

Tavaly egyetlen sétánk sem valósulhatott meg és a járványhelyzet miatt az is bizonytalan, hogy mikor tudunk újra közösen sétálni, ezért Szadai helyismereti tanösvény néven kidolgoztunk egy programot, amely egyénileg, szűk baráti körben és családosan is lehetőséget biztosít a településünk múltjával és értékeivel való megismerkedésre.

Terveink szerint a tanösvény több sétából, azaz útvonalból fog állni. Monok Zsófi az első séta keretében egy várdombi barangolásra hív benneteket, és ha szívesen vele tartanátok, csak keressétek fel a Varga út alsó bejáratát, ahol az állomást jelző táblán lévő QR kód beolvasása után a séta saját weboldalán találjátok magatokat. Innen indíthatók a vonatkozó hangfelvételek. Ha már otthon felkészülnétek a sétára, az önkormányzat honlapjáról, a szada.hu-ról le tudjátok tölteni az útleírást tartalmazó kis füzetet és számtalan kiegészítő anyagot mint térképeket, újságcikkeket és régi képeket, amelyek a témában való elmélyülést segítik. Ezen a ponton megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Pintér Lajos polgármester úrnak, hogy az önkormányzat weboldala otthont adhat ennek a programnak. Polgár Gyulának, a 2111 Szada főszerkesztőjének, amiért inspirálta az ötletet, Monok Zsófiának pedig amiért a megvalósításban társam lett. A podcast elején hallható szignál Szentgáli-Tóth Áron muzsikája, Nagy Gergely pedig a hangját adta a Dalmady Győző A szadai várhegyen című versének.Végezetül egy fontos információ: a Facebookon Szadai helyismereti séták néven vagyunk jelen, de megtalálhattok minket a Soundcloudon és feliratkozhattok hírleveleinkre is, ha küldtök egy emailt a szadaisetak@gmail.com email címre. Ugyanide várjuk megkereséseiteket is!
A Várdombi sétákhoz kellemes kikapcsolódást kívánok és remélem, mihamarabb újra találkozunk!

20210215 171327 001

Hogyan indulj el a tanösvényen?

1.     Válaszd ki, hogy melyik sétaútvonalon szeretnél elindulni és keresd fel az első séta állomását! (Az útvonalakat folyamatosan dolgozzuk ki, első alkalommal a Várdombra hívunk.)

2.     Az állomásra érve olvasd be telefonoddal az ott található QR kódot, ami a kiválasztott séta weboldalára navigál!

3.     Indítsd el az állomáshoz tartozó hangfelvételt, és kövesd a megadott útvonalat!

4.     Extrák: a kiválasztott sétaútvonal témájában minden elérhető anyagot és forrást publikálunk, így ha szeretnél elmélyülni a téged leginkább érdeklő témában, az útvonal leírása alatt ezt megteheted!

Ha a hanganyagokkal szemben előnyben részesíted a nyomtatott füzetet és hozzá a térképet, előzőleg azt is kinyomtathatod!

Készen állsz az első sétára?

Első sétánk során megismerkedünk a Varga út eredetéhez kapcsolódó legendával, megtekintjük a régi földvár helyét, és elmesélünk mindent, ami tudható róla. Sétánkat a szadai vár emlékkövénél zárjuk.

Útvonal: Dózsa György út (A Varga út alsó bejárata) - Varga út felső bejárata - Berek utca és az Ág utca sarka - Árpád-kori földvár -A szadai vár emlékköve
Az útvonal hossza: 1400 m
Időtartam: 45 perc
Szintemelkedés: 57 m

A8407700 Dc67 40c9 B76c 3d28694f0518 200x200

Hogyan léphetsz velünk kapcsolatba? 

·       A Facebookon https://www.facebook.com/szadaisetak címen üzemeltetünk egy oldalt, ahol folyamatosan osztunk meg rövid helytörténeti érdekességeket.

·       Időnként hírlevelet is küldünk, melyre a szadaisetak@gmail.com email címen lehet feliratkozni, ugyanitt kapcsolatba is léphettek velünk.

·       A Soundcloudon is van profilunk, hanganyagainkat podcast formájában hozzuk nyilvánosságra.

Tóth Évi
Szadai helyismereti séták


Utoljára frissítve: 2021 február 16. 12:03