Polgrmesteri Hivatal

A digitális magány helyett moziklub

A Moziklub – Országos filmklubhálózat program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közösségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése. A Faluház is részese lett ennek a kezdeményezésnek.

A Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI) együttműködve – a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával – a Nemzeti Filmintézet (NFI) országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket. A kezdeményezéshez a Székely Bertalan Művelődési Ház is csatlakozott. Mint Pusztai-Krepsz Mónika intézményvezető elmondta, a NMI által kiírt lehetőségre regisztráltak, majd miután a kiválasztottak közé kerültek, a hivatalos együttműködést is megkötötték.

Moziklub Plakt

Premierként a Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezte, Mészáros Máté és Pokorny Lia főszereplésével 2022-ben bemutatott Nyugati nyaralás című krimivígjátékot láthatta a szadai közönség.

– Soha nem volt még olyan fontos szerepe a közös filmnézésnek, mint napjainkban, amikor az otthoni tévézés és streamelés a legelterjedtebb módja a kikapcsolódásnak, és fenyeget a digitális magány.
A filmklubok ezzel szemben nem­csak értékes élő kulturális események, hanem kiváló szórakozási lehetőséget kínálnak, és a helyi közösségek építéséhez is hozzájárulnak; gazdag és izgalmas hazai filmkincsünk megismerésére, közös újranézésére hívnak össze – hangsúlyozta Káel Csaba, az NFI elnöke.

A Moziklub – Országos film­klub­hálózat program célja a magyar filmörökség és a kortárs filmek eljuttatása kisebb településekre, hogy a nagyvárosoktól távol élők is láthassák a magyar filmeket és részesüljenek a közösségi filmnézés élményében. (Az első vetítéseket 2023 végén tartották közel 50 helyszínen.) Az NFI által összeállított kínálat 25 klasszikus és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők – akik segítik az alkotások értő befogadását, közös feldolgozását a vetítéseket követő beszélgetésekkel – a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas sorozatot. A filmek között szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások. (A moziklub részeként vármegyénként egy-egy vetítéssel egybekötött régiós közönségtalálkozó is színesíti a vidéki közösségek kulturális lehetőségeit, amelyeken az érdeklődők találkozhatnak a filmek alkotóival, szereplőivel, a filmklubvezetők pedig egymással, hogy megoszthassák tapasztalataikat.)

Mint a Faluház vezetője elmondta, Szadán 8+2 vetítésből áll a június végéig tartó, ingyenesen látogatható sorozat. Nyolc alkalommal a felnőtteket várják, a másik két alkalom a diákoké. Az alsósok számára a János vitéz című 1973-ban készült animációs filmmel, a felsősök számára pedig egy történelmi alkotással készülnek.

– Önállóan nem tudtunk volna ilyen filmklubot kínálni. Ha csak magunk szerettünk volna ilyet Szadára hozni, akkor vállalni kellett volna a jelentős adminisztrációs (kérelmezés, engedélyeztetés) és a jogdíjfizetésből fakadó súlyos anyagi terheket is. De így ezeket a közreműködő állami szervezetek bonyolítják és állják. Szerintem ez egy jó lehetőség a filmrajongó szadaiaknak, bízom a kedvező fogadtatásban – mondta még a premiervetítés előtt Pusztai-Krepsz Mónika.

RF/NFI


Utoljára frissítve: 2024 május 02. 10:21