Polgrmesteri Hivatal

A szadai lovasok nem csak versenyeznek

A közel 30 éves múltat maga mögött tudó helyi lovasközösség, a Szadai SE lovas szakosztályának több tagja tavaly is számos versenyen, megmérettetésen vett részt. Sőt, új tagokkal, főként gyerekekkel bővült a lovassport helyi szerelmeseinek taglétszáma.

A szakosztály lovasai között találunk kezdő és hobbilovasokat egyaránt, valamint díjugratásban – amatőr szinten sok munkával, alázattal – kiemelkedő eredményeket elért versenyzőket is. A 2021–22-es évben három amatőr lovas is rajtengedélyvizsgát tett díjugratásból, akik azóta is aktívan versenyeznek. Tavaly de­cemberben a kaposvári lovasakadémia regionális versenyén az 1 méteres versenyen szadai aranyérmest köszöntöttek.

2023 03 2111 Szada 22 01

A sportágat egy ritkaságszámba illő versenyzői tevékenység is színesíti. Borda-Légrádi Koppány a több alkalommal is megrendezett Köböre-kupán – amely egy ősi lovas taktikai, ügyességi csapatverseny – rendszeresen helytállt, csapatban és egyénileg is. Ezek a versenyek rendkívül sok felkészülést, fegyelmet, alázatot igényelnek, ezért bátran kijelenthető, hogy ez a típusú lovaglás testi-lelki-szellemi utazás lónak és lovasnak egyaránt.              

A szadai lovasok azonban nem csak versenyeznek. Példának okáért statisztaszerepet is vállaltak a készülő „A nyugat kapujában” című magyar–mongol–ausztrál koprodukciós film magyarországi forgatásán. Továbbá minden évben számos rendezvényen, felvonuláson, megemlékezésen, koszorúzáson is jelen vannak kisebb-nagyobb létszámban, bemutatva a magyar lovas­hagyományokat a fiatal generációnak.              

A szakosztály „főhadiszállása” továbbra is a Szada és Gödöllő határában lévő forrásnál található. Itt minden egyes alkalommal családias hangulatban, szabályszerűen, megfelelő biztosítással rendezzük meg az ún. félmilitary ugrató- és ügyességi versenyeket, amelyeken gyerekek és felnőttek is aktív résztvevők.              

Egy aktív, alázatos, önfeláldozó lovas ­közösség a szadai, a felek között olykor többféle nézőpont is ütközik, de a közös célok, a gyerekek fejlesztése, a lovak szeretete és nem utolsósorban a magyarságba vetett hitünk minden alkalommal azonos irányba terel minket.              

A tagtoborzás és a szakosztályhoz való csatlakozás folyamatos. 2022-ben több gyermek is a csapatunk része lett. Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy aktív lovastársaság részese lenni. A környékbeli természeti adottságok kiváló lehetőséget teremtenek a hobbi- és versenylovagláshoz egyaránt.

2023 03 2111 Szada 22 02

Elhunyt az alapító

Sajnos a közelmúltban nagyon szomorú dolog történt a szakosztály életében. 2022 novemberében elhunyt barátunk, dr. Bucsy László (képen), a mindenki által tisztelt állatorvos, a gödöllői lovas rendezvények és a márciusi 15-i lovas felvonulás főszervezője-ötletgazdája, a szadai lovasszakosztály egyik lapítója, aktív tagja.

Laci bácsi számunkra is pótolhatatlan veszteség! Felbecsülhetetlen az a kiemelkedő tevékenység, amit a magyarság értékeiért, a közösségért, a gyerekekért, a lovasokért és természetesen munkájából adódóan az állatokért tett. Életbölcsessége, karizmatikus egyénisége, erkölcsi tartása, emberi tisztessége vezessen minket további utunkon! Őrizzük örökségét! Isten áldja, Doktor úr!

Hegymegi Gábor szakosztályvezető


Utoljára frissítve: 2023 március 29. 09:40