Polgrmesteri Hivatal

Az óvoda, a központi játszótér és az esőkert pénzügyi fedezetének biztosításáról döntöttek

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. október 17-én rendkívüli testületi ülést tartott, amelyen egy napirendi ponton belül több pénzügyi tárgyú döntés fedezetének biztosítását tárgyalták. A rendkívüli ülés összehívását az indokolta, hogy az egyes döntési javaslatok meghozatalának késedelme veszélyezteti az óvodai beruházás közbeszerzési eljárásának folytatását.

Drágább lesz az óvoda bővítése

Az „önkormányzati óvoda bővítése és részleges átalakítása” projekt kivitelezésének közbeszerzési eljárását Szada Nagyközség Önkormányzatának közbeszerzési tanácsadója 2023. szeptember 25-én elindította. A 2023. szeptember 21-én készült tervezői költségbecslés alapján a közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 547.331.142 forintra (bruttó 695.110.550 forintra) emelkedett. A Miniszterelnökség előírta, hogy a megváltozott becsült érték miatt nyilatkoznia kell az önkormányzatnak, milyen forrásból biztosítja a fedezetet. Ennek megfelelően, mivel az önkormányzat 643.869.752 forint fedezettel rendelkezik, ezért szükséges a kiadási előirányzatot 51.240.798 forinttal megemelni az Általános Tartalék kiadási előirányzat terhére. Ezeknek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazta a polgármestert, hogy a közbeszerzési eljárásával kapcsolatos nyilatkozatot aláírja, valamint biztosítja a projekt pályázat többletfedezetként szükséges összeget az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének általános tartaléka terhére.

Kiegészítő beruházások szükségesek a központi játszótérhez

Az új központi játszótér kivitelezése lezárult, a munkaterület visszavétele 2023. október 10-én megtörtént. A műszaki átadás során kiderült, hogy a játszóeszközök és homokozó kialakításán túl szükséges egyéb kiegészítő beruházások megvalósítására, annak érdekében, hogy a játszótér és közvetlen környezete kulturált és biztonságos legyen. Többek között gondoskodni kell arról, hogy a terepviszonyok következtében kialakult megváltozott környezethez igazodva, biztonsági/kényelmi beruházásokat valósítsunk meg. A rézsű fedése, padok, kukák kihelyezése, csapadékvíz elvezetésének megoldása, ivókút és pihenőrész kialakítása, mind-mind a biztonságos használatot teheti lehetővé, illetve kulturált környezetet biztosíthat a szadai gyermekek és kísérőik részére.

A megvalósításra két megoldási javaslat érkezett, egymástól annyiban eltérően, hogy a drágább gumifedést, míg az olcsóbb lehetőség műfüvet tartalmaz. A testület a lehetőségeket mérlegelve a játszótér és környezetének kialakításához többletfedezetként közel 7 millió forint összeget biztosít az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének általános tartalékának terhére.

Többletforrást kapott az erdős esőkert létesítése

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete a „LIFE CCA/HU/1604 WATERS” projekt pályázati önrészhez többletfedezetként 5.700.000 forint összeget biztosít az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének általános tartaléka terhére, és felkéri a polgármestert, hogy az ehhez szükség átcsoportosítást a 2023. évi költségvetésről szóló rendelet soron következő módosításakor végezze el.

Szada Nagyközség képviselő-testülete korábban a LIFE LOGOS 4 WATERS projektben való részvételéről döntött, amely kisléptékű természetes vízmegtartással kapcsolatos beruházások megvalósítását teszi lehetővé. A pályázat pozitív elbírálásának köszönhetően településünkön erdős esőkert létesül a Szada, Székely Bertalan úti átvezetés és környezete vízelvezetési problémáinak megoldására. A pályázat során benyújtott részletes költségterv alapján a projekt teljes költségvetése bruttó 7.807.000 forint, amelyből az Önkormányzat tervezési feladatokra bruttó 2.433.000 forint kifizetésére vállalt kötelezettséget, míg a tervezési dokumentáció alapján a Szada Nova NKft. által összeállított műszaki tartalommal történő kivitelezés költsége további 5.700.000 forint finanszírozását teszi szükségessé.  

A rendkívüli testületi ülés során összesen 3 db határozatot hozott a képviselő-testület.


Utoljára frissítve: 2023 október 20. 13:21