Polgrmesteri Hivatal

Élet az Idősek Nappali Klubjában – ingyenes foglalkozásokra várják az érdeklődőket

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ által, évek óta működtetett Idősek Nappali Klubját, valamint a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, ötleteinket. A nappali ellátás elsősorban a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek, részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra. Az ellátási forma keretében működő idősek klubja elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozók részére biztosít a nappali órákban hasznos időtöltést, társas programokat, kézműves foglalkozásokat, kulturális programokon való részvételt. Enyhíti az egyedüllét és a magány érzését, segítséget nyújt a társas kapcsolatok ápolásában, a tartalmas időtöltésben. A klubfoglalkozásokért térítési díjat nem kell fizetni!

20230404 112503

Az Idősek Nappali Klubja kézműves foglalkozásai már évek óta nagyon közkedveltek. Próbálunk olyan tárgyakat elkészíttetni, melyek kis költségvetésből és egyszerű technikával megvalósíthatók, ugyanakkor mutatós darabok. A programok szervezésénél nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy mindig újabb és újabb módszereket ismertessünk meg a résztvevőkkel, melyek felkeltik az érdeklődésüket. Olyan hasznos időtöltést ajánljunk, melyek során lehetővé tesszük az alkotás örömének érzését. A programok során figyelembe vesszük az ünnepeket és ezekhez kapcsoljuk az elkészített tárgyakat. Minden esetben törekedtünk arra, hogy a település lakossága minél szélesebb körben szerezzen tudomást a klubról és vegyék igénybe a szolgáltatásainkat. Szívesen látogatottak a klub zenés, közös főzéssel egybekötött rendezvényei is.

A jövőre vonatkozó terveink

Idősek Akadémiája előadás-sorozatot tervezünk, mely havonta egy alkalommal kerülne megrendezésre. A programon megvalósul a korosztályok közötti együttműködés és párbeszéd. Feltárásra kerülnek azok a tudásanyagok, amellyel a különböző életkorú személyek rendelkeznek, s átadhatnak nemcsak egymásnak, hanem a következő nemzedéknek. Az idős emberek egyedüllétből, elszigeteltségből kilépve, egy színvonalas, gyakorlatias, családias hangulatú, interaktív légkörben előadásokat hallgathatnak meg. Fontos a nyugdíjazás utáni új életformára ráirányítani a figyelmet, hogy miként töltsék el azt hasznosan, értelmet adva életüknek. Egy-egy életszakasz változása következményekkel jár, mindez nagyban befolyásolja a személyiséget. Fontos, hogy a nyugdíjasok többet tudjanak meg egy bizonyos témáról, hogy megőrizzék aktivitásukat és kreativitásukat.

 Rejtvénytfejtők Klubja

A keresztrejtvény nemcsak szórakozás, élvezet, de agykarbantartás is. A Rejtvényfejtők Klubjában a hagyományos, lexikális tudásra épülő feladványokkal foglalkozunk. Aki szeret rejtvényt fejteni, az az élet nagy problémáira is könnyebben megtalálja a megoldásokat. A rejtvényeknek köszönhetően erősödik az egyén általános tájékozottsága, a feladványok fejlesztik azokat a tanulási képességeket, amelyek által könnyebben és gyorsabban tudnak elsajátítani a klubtagok más ismeretanyagot is. Mivel a rejtvény egy táblás játék, vagyis sorokat és oszlopokat tartalmaz, ezért a személy térlátása, a tér és vizuális memóriája is fejlődik. Bővül a szókincs, gyakoribbá válik a szinonimaszavak használata. Ezen felül fejleszti a személyiséget is, önbizalmat ad, a siker és a kudarc elviselésének képességét pedig a játékok által tanulja meg az ember. Az időseknek különösen hasznos a rejtvényfejtés, mert észjárásukat pallérozzák, élénkítik, kognitív funkcióik javulnak. A klub legfontosabb célkitűzése a közösségépítés, jó mentális közérzet, önbecsülés erősítése, a jó hangulat megteremtése. Ezeknek az értékeknek birtokában mindenki nyertes lehet a klubban.

Gyalogló Idősek mozgalom

Monspart Sarolta nevéhez kötődik az Országos Gyalogló Idősklub mozgalom megalapítása. Az országban már közel 100 ilyen klub működik. Ehhez a mozgalomhoz kívánunk csatlakozni, melynek keretében legalább havi 2 alkalommal, közös gyaloglással igyekszünk tenni testi-lelki egészségünkért.

Érdeklődni, illetve jelentkezni a klubfoglalkozásokra, valamint az Idősek Akadémiájára április hónapban, Őri Ildikó klubvezetőnél lehet az alábbi elérhetőségeken:

06/70/199-950 vagy 06/28/503-625 telefonszámon (hétfőtől-péntekig munkaidőben), vagy ori.ildiko@szada.hu e-mail címen.

Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ


Utoljára frissítve: 2023 április 06. 11:42