Polgrmesteri Hivatal

Érdekérvényesítés a szelektív szemétgyűjtés fenntartáséért

Az önkormányzat erős érdekérvényesítésének köszönhetően juthatnak majd a nyár folyamán hozzá a szelektív hulladékgyűjtés helyzetét rendező sárga kukákhoz a szolgáltatói szerződéssel rendelkező lakosok. A zöldhulladékgyűjtő-zsákokat pedig eddig még csupán a szadaiak fele szerezte be.

Srga Kukk

Még márciusban döntött a szadai képviselő-testület, hogy biztosítja a lakosság számára azokat a 120 literes edényeket, amelyekben a szelektíven válogatott hulladékokat (műanyag, papír, fém) lehet összegyűjteni. Ez váltja fel az eddigi zsákos gyűjtést.

Az önkormányzat több hónapos, intenzív, kemény egyeztetéseket folytatott a közszolgáltató DTKH-val arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere egy korszerűbb formában fennmaradjon és folytatódjon – a társaság ugyanis jelentős mértékben csökkenteni kívánta volna szolgáltatása színvonalát. A sikeres tárgyalás eredményezte a fenti döntést, a DTKH pedig vállalta, hogy „cserébe” a kihelyezett sárga kukákat hetente üríti majd. Így az önkormányzat biztosítani tudja, hogy Szadán ne szakadjon meg a környezettudatosságot erősítő folyamat.

A jó hírt azonban a helyiek közül többen többféleképpen értelmezték, így Petrák Árpád alpolgármester jelezte, szükség van egyértelmű információkra.

– Nagyon fontos leszögezni, hogy ez az új edény nem bármiféle befizetett helyi adó ellenében, vagy alanyi jogon járna valamennyi szadai lakosnak! Csak az a háztartás kaphatja meg, amelyiknek élő, érvényes szerződése van az állami NHKV-val! – jelentette ki az alpolgármester. – Az önkormányzat mintegy 20 millió forintos költséget vállalva megvette ezeket a sárga kukákat, és díjmentesen átadja a több mint kétezer szadai háztartás számára. Ugyanakkor az edények megóvása közös érdek, ezúton is kérek mindenkit, hogy vigyázzanak az épségükre! Szintén fontos hangsúlyozni, hogy ha a sárga kukák megtelnek és marad a házaknál elvitelre váró szelektív hulladék, akkor az utóbbiakat átlátszó zsákokban kell az edény mellé helyezni az ürítés napján, és a DTKH szintén elviszi.

Az önkormányzat az érintetteknek az új edényeket a következő átvételi pontokon osztja majd ki június végén, július elején: a piacon, védőnői szolgálat parkolójában (Szabadság u.), a régi varroda épületénél (Rákóczi u.), a sportcentrumnál (Corvin u.) és a régi zöldhulladéklerakó telepen (Dózsa Gy. út) Az átadás-átvétel pontos időpontjáról a lakosok a www.szada.hu oldalon tájékozódhatnak. Az önkormányzat az új gyűjtési formától rövid távon a rendezettebb utcaképet várja, hosszabb távon pedig azt, hogy ne a kályhákban vagy az erdő szélén landoljanak a feleslegessé vált műanyag- és más csomagolóanyagok.

Leaves Broom 3406799 960 720

De nemcsak a szelektív-, hanem a zöldhulladékok gyűjtése körül is volt némi félreértés az elmúlt hetekben. Molnár Csaba, a Szadai Községi Piac felügyelője elmondta, hogy valamennyi állandó szadai lakcímű háztartás számára évente 32 darab zöldhulladékgyűjtő-zsákot ad díjmentesen a DTKH. (Akinek hétvégi háza van Szadán és nincs itteni állandó lakcíme, a DTKH szabályzata szerint csak közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában vagy az erre kijelölt átadó pontjain vásárolhat zsákokat.) A hatékonyabb és a gyorsabb lakossági átadás érdekében az önkormányzat átvállalta a DTKH-tól a zsákok kiosztását, azokat a piacon vagy egyeztetett időpontban akár más helyszínen is át lehet(ett) venni. Molnár Csaba hozzátette, ha az éves mennyiséget valaki egyszerre használja fel vagy a meglévő zsákja megsérült, pótzsákot vagy újat nem kaphat díjmentesen, hanem az úgynevezett kék zsákot lehet megvásárolnia, 180 Ft/db áron.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a helyi átvételi lehetőséggel május végéig, a lakosság fele élt! Szerinte a lakóközösség másik felének is érdemes mihamarabb beszereznie a zsákokat, hogy a szolgáltató problémamentesen vihesse el a felhalmozott leveleket, ágakat, egyéb zöldhulladékokat.

RF


Utoljára frissítve: 2022 június 02. 15:38