Polgrmesteri Hivatal

Hivatalosan is Fő tér lesz Szada fő tere

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. április 27-én rendes nyilvános testületi ülést tartott, amelyen döntés született rendelet-tervezetekről, ingatlanhasznosítási ügyekről – köztük arról is, az önkormányzat jelentős mértékben támogatja a körzeti megbízott lakhatását -, valamint több közterület hivatalos elnevezéséről is.  A Testület meghatározta a köztemető fejlesztésének koncepcióját is.

Img 0189

Fő tér lesz Szada fő terének neve

Szada Nagyközség közigazgatási területén található a belterületi 530 hrsz-ú „kivett beépítetlen terület” művelési ágú 708 m2 nagyságú, természetben Szada, Postaköz utca 2. szám alatti ingatlan. (Jelenlegi elnevezésének indoka az, hogy egykor ezen az ingatlanon volt épület is, amelyhez címet kellett rendelni – az épületet azonban időközben elbontották.) Az üres ingatlan hivatalból történő elnevezésének szükségessége azért merült fel, mert ez a terület közterületként van mindennapos használatban, ahol rendezvényeket is szoktak tartani. E közösségi programok könnyebb helymeghatározása céljából az ingatlant előbb a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban is közterületté kell minősíteni. Amint az ehhez szükséges földhivatali eljárás befejeződik, az ingatlan a „Fő tér” nevet fogja viselni.

Hivatalosan is Koncz park lesz a népszerű terület neve

A szadai 813 hrsz-ú „kivett közterület” megnevezésű ingatlan és a 812 hrsz-ú „kivett beépítetlen terület” megnevezésű terület hosszú évek óta parkként és tópartként együttesen használt területek, amelyek a helyi lakosság által kedvelt szabadidős tevékenységek céljára is szolgálnak. A terület hivatalból történő elnevezésére annak könnyebb helymeghatározása céljából született javaslat, amelyhez viszont szintén szükséges előbb a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban is a 812 hrsz-ú ingatlan művelési ágát „kivett közterületté” minősíteni, majd a 813 hrsz.-ú ingatlannal történő összevonása után válik elnevezhetővé az így kialakuló új ingatlan. A telekalakítás bejegyzésének véglegessé válását követően a 812 és 813 hrsz-ú ingatlanokból kialakult „kivett közterület” megnevezésű ingatlan a „Koncz park” nevet kapta.

Cseresznyefa utca is lett Szadán

A szadai 4613 hrsz-ú kivett közút mentén jelenleg már több lakóingatlan építése van folyamatban, a tulajdonosok pedig szeretnének a későbbiekben lakóhelyet létesíteni az ingatlanokon. Az ingatlanra történő bejelentkezés előfeltétele, hogy a Központi Címkezelő Rendszerben az ingatlanra vonatkozóan legyen konkrét cím rögzítve a Földhivatal által meghatározott címkoordináták, és Ingatlan-nyilvántartási azonosító szám alapján. A közterületek elnevezéséről, átnevezéséről, az ingatlanok házszámozásáról szóló rendelet értelmében pedig a település illetékességi területén lévő közterületek elnevezése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Figyelemmel arra, hogy a környező utcák gyümölcsfák neveit viselik, továbbá arra a tényre is, hogy a területen eleve cseresznyéskeretek és meggyesek találhatóak, a közút Cseresznyefa utca nevet kapta.

Rendelet az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének IV. sz. módosításáról

A Képviselő-testület a 3/2022.(II.25.) önkormányzati rendeletben 1.986.728.107 forintban állapította meg a tárgyév gazdálkodásához szükséges keretösszeget, amellyel a kötelező és önként vállalt feladatoka zavartalan ellátását kívánta biztosítani. A költségvetési főösszeg az I. számú módosítás alkalmával 2.008.152.729 forintra, a II. számú módosítás alkalmával 2.979.948.535 forintra, III. számú módosítás 3.061.868.096 Ft alkalmával módosult. A mostani döntésnek megfelelően a költségvetési főösszeg 3.208.596.573 forintra módosult. A több mint 146 millió forintos növekedést többek között az indokolja, hogy a befolyt közhatalmi bevételek a tervezett előirányzathoz képest jelentős mértékben eltérnek pozitív irányban. Ezt bizonyos mértékben mérsékli ugyan a tervezett működési és felhalmozási bevételek alakulása, de a betervezett, ám 2022. december 31-ig nem teljesült gazdasági események felszabaduló előirányzatait a mostani módosítás visszarendezte a 2022. évi költségvetés általános tartalék sorára – ily módon annak összege már előre jelzi a Zárszámadással megállapítható pénzmaradvány nagyságrendjét is.

Temetőfejlesztési koncepciót fogadtak el

Az Önkormányzat 2019-2024. időszakra szóló Gazdasági programja Megvalósítási feladat- és ütemtervének I.3. sz. stratégiai akciója a 2023. áprilisi képviselő-testületi ülésre irányozta elő a (temetőrendezési terv alapján) „köztemető és szolgáltatásai bővítése, zöldtemető kialakítása” napirendjét. Miután tavaly ősszel – a Szada Nova NKft. működési alapdokumentumainak felülvizsgálata és módosításai nyomán – tisztázódott az Önkormányzat tulajdonában álló köztemető üzemeltetési feladatainak hovatartozása is, majd kialakult a tényleges működtetés rendezett gyakorlata, a Hivatal korábbi adatbázisai is átkerültek az Önkormányzat gazdasági társaságához.

A fejlesztési céllal történő változtatások egyik következményeként a Szada Nova NKft. maga vállalkozott egy komplex Temetőfejlesztési koncepció elkészítésére, amelyet Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadott, egyúttal megbízta a köztemetőt üzemeltető Szada Nova NKft. ügyvezetőjét, hogy a gazdasági társaság 2024. évi Üzleti tervének tervezetében jelenítse meg a szóró-park kialakításának és a „Mindenki keresztje” létesítésének költségvonzatait is.

Img 0185

Az önkormányzat jelentős mértékben támogatja a körzeti megbízott rendőr lakhatását

Szada Nagyközség Önkormányzata nagyvonalú gesztusként átvállalva a rendőrség feladatait, hosszú évek óta elhelyezést biztosít a körzeti megbízott rendőr számára. Az erre a célra eddig használt ingatlanról a közelmúltban végzett átfogó felmérés kimutatta, hogy rezsidíja vállalhatatlanul magas, az épület leromlott állapota pedig nem teszi lehetővé a jelenleginél takarékosabb használatot, megérett a bontásra. Természetesen közös érdek a kialakult helyzet megnyugtató megoldása, így Szada Nagyközség Önkormányzatának a szadai ingatlanpiac felmérése, továbbá a körzeti megbízottal és felettesével folytatott megbeszélések alapján szándékában áll egy, a jelenlegi ingatlannál merőben jobb feltételeket biztosító szadai ingatlan kibérlése, részt vállalva annak bérleti díjából. A Képviselő-testület arról döntött, hogy az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének általános tartaléka terhére 2023. június 1-től kész bérbe venni olyan szadai lakást, amely alkalmas a helyi körzeti megbízott rendőr elhelyezésre, s amelynek havi bérleti és közüzemi díja összköltségének havi bruttó 150.000 forintot meghaladó költségterhét a kmb rendőr köteles – az Önkormányzat által kiállított számla ellenében – az Önkormányzatnak havonta előre megtéríteni.

Egyéb döntések

A Képviselő-testület a települési környezet és természet védelméről, továbbá a természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól szóló új, 2023. július 1-től hatályba léptetni kívánt önkormányzati rendelet tervezetének I. verzióját elfogadta, és felhatalmazta a polgármestert, hogy azt ezek után előzetes véleményezésre küldje meg a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya, mint területi környezetvédelmi hatóság részére, továbbá ugyancsak véleménykérés céljával a szomszédos települések önkormányzatainak.

Döntés született továbbá belterületbe vonási kérelem elutasításáról, termőföld más célú hasznosítására irányuló eljárás kezdeményezéséről, továbbá arról, hogy a Képviselő-testület az Önkormányzat Szada, 593/17 hrsz.-ú „kivett közterület” besorolású ingatlanát „beépítetlen terület” besorolásúvá kívánja átminősíteni, amely szükség és igény esetén (az Önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló önkormányzati rendelet szabályai szerint) a későbbiekben akár tartós használatba is adható.

Mindezek során ezúttal 11 db határozat és 1 db rendelet született a testületi ülésen.


Utoljára frissítve: 2023 április 27. 17:03