Polgrmesteri Hivatal

Játszótér épül a Napóránál és a Sportpályán

Pintér Lajos polgármester gyermeknap előtt néhány nappal a Napóránál és a Sportpályán létesítendő szabadidőpark és játszóterekre vonatkozó árajánlatokat terjesztett a képviselő-testület elé, melyek közül a település döntéshozói a legkedvezőbbet támogatták is. Szada lakosságának közel 20%-a 14 év alatti, ezért az ő minőségi, szabadidős foglalkoztatásuk fontos közügy. 

Dsc 0333
Pintér Lajos a Napóránál mutatja a játszótér helyét

Miért fogott bele polgármester úr ebbe a projektbe?
A választási kampányunk fontos eleme volt a lakossági konzultáció. A szadai játszóterek állapotával, létesítésével is foglalkoztunk online szavazás keretében és arra jutottunk, hogy nagy igény lenne a meglévők felújítására és újak kialakítására is. A képviselők nagy része családos ember, szülőként és nagyszülőként pontosan átérzik, hogy mennyire fontos támogatni a családokat abban, hogy helyben is tartalmasan, aktívan tudják szabadidejüket eltölteni, így nem volt kérdés, hogy támogatnak ebben. A költségvetésben minden évben külön keretet fogunk elkülöníteni a szabadidőparkok és játszóterek kialakítására, fejlesztésére. A személyes motivációm az volt, hogy sportember lévén átérzem, hogy mind szellemileg, mind testileg milyen sokat hozzá tud tenni az aktív mozgás a mindennapokhoz. Örülnék, ha ezt Szadán is minél többen megtapasztalhatnák. Ha ezek a létesítmények ehhez hozzájárulhatnak, már megérte.

Milyen koncepció mentén kezdtek el foglalkozni a játszóterek és szabadidőparkok kialakításával?
Szeretnénk elérni, hogy Szadán tervszerűen öt helyszínen valósuljanak meg sport- és szabadidő létesítmények. A Napóra térnél, a Sportpályán és a Szőlőhegyen a már meglévő játszóterek továbbfejlesztése mellett – a lakosság erre irányuló igényeit figyelembe véve – gondoskodni szeretnénk a Fenyvesligetben és a Margitában élő családok kikapcsolódási lehetőségeiről is, bevonva az érintetteket is ennek megtervezésébe.

Milyen ütemben tervezik ezt megvalósítani?
A beruházást a Napóra téren és a Sportpályán kezdjük. Ezekre a helyszínekre a tervek elkészültek, a kondigépeket, kalandvárakat, homokozókat és a hintákat megrendeltem, gyártásuk már zajlik.
Most egy alapfelszereltséggel kezdünk, de az eszközöket úgy fogjuk elrendezni, hogy a tereket további elemek beszerzésével később tovább tudjuk bővíteni.

Milyen érvek szólnak a kiválasztott helyszínek mellett?
Az egész koncepció célja a közösségépítés. Egyes falurészek lakóit szeretnénk egymáshoz közelebb hozni azáltal, hogy ezeket a köztereket úgy alakítjuk ki, hogy a család minden tagja jól érezhesse magát, megtalálja azt az elfoglaltságot, amivel kikapcsolódhat. Így tervezünk a játékok mellé például sütögető, bográcsozó helyeket is kiépíteni. Lelki szemeim előtt a pályán focizó gyerekeket, homokozó kicsiket és szalonnát sütögető vagy lecsót kevergető felnőtteket látok, pont úgy, ahogyan azt az Unger család létrehozta és működteti a Szőlőhegyen. Több olyan összetartó utcaközösségről tudunk, ahol szívesen szerveznek közös programokat az utcabeliek. A magunk módján mi is ezeket a közösségeket összekovácsoló alkalmakat szeretnénk támogatni, a helyszínek pedig éppen ezért adják magukat. Fontos érv még, hogy a Napóra téren (a piacon) és a Sportpályán is rendelkezésre állnak vizes blokkok, amelyek megléte vagy kialakítása már alapvető követelménynek számítanak.

Hogyan fognak kinézni a tervek szerint ezek a közösségi terek?
A sportpályák már adottak, lesznek játékok egészen kicsi gyerekeknek és street workout összeállítások (szabadtéri kondigépek) felnőtteknek. A bővítéseket igény és kapacitás szerint fogjuk majd végezni.
Az biztos, hogy arra törekszünk, hogy mindegyik egyedi hangulatú legyen, különböző élményeket adjanak majd a családoknak.

Mikor vehetik használatba a családok az első két létesítményt?
Reményeim szerint augusztus közepére elkészülnek, így még a nyáron mindenkinek lesz lehetősége kipróbálni azokat.

Tóth Éva


Utoljára frissítve: 2020 június 12. 14:25