Polgrmesteri Hivatal

Közösségi együttélés szabályai - Íme a felmérés eredményei

A közösségi együttélés szabályait rögzítő rendelet felülvizsgálatába és megalkotásába a képviselő-testület Szada lakosságát is bevonta. Arra kértük Önöket, hogy a témában adjanak hangot véleményüknek. A szadai felnőtt korú lakosság 15 százaléka tett eleget felhívásunknak, és kitöltötte a közösségi együttélésről szóló kérdőívet. Köszönjük együttműködésüket!

Magyarországon a helyi önkormányzatok önálló hatáskörben rendelkezhetnek a közösségi együttélés alapvető szabályairól, illetve azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről. Bár Szadán már három és fél éve létezik hatályos szabályozás a témában, több meghatározó jelentőségű tényállást akkor sem vett figyelembe, és így nem is rendezett, vagy a tényállás túlszabályozottsága miatt már nem egyértelmű.

Az együttélés kérdése kiemelt pontként szerepelt a jelenlegi testület többségét adó képviselők választási programjában. Az akkori ígéret szerint a közösségi együttélés szabályit rögzítő rendelet felülvizsgálatába és megalkotásába a képviselő-testület Szada lakosságát is be kívánta vonni, így arra kértük Önöket, hogy a témában adjanak hangot véleményüknek.

Nagy örömünkre Szada lakossága fontosnak találta, hogy hallassa a hangját: 618 kitöltött kérdőívet kaptunk vissza a gyűjtődobozokba dobva, vagy elektronikus úton a szada.hu honlapon keresztül. Ez azt jelenti, hogy Szada teljes lakosságát figyelembe véve több mint 11, míg a felnőtt korú lakosságot vizsgálva a szadaiak 15 százaléka osztotta meg velünk véleményét.

Nagyon köszönjük aktivitásukat! Most pedig lássuk, hogy alakult a kérdőív végeredménye:

Milyen időszakban tartaná elfogadhatónak a zajjal járó kerti, ház körüli munkák, hangos eszközök használatának engedélyezését lakott területen?
33% – munkanapokon 7:00-től 20:00- ig, szombaton 8:00-tól 14:00-ig, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-13:00-ig
31,9 % – munkanapokon 7:00-től 20:00-ig, szombaton 8:00-tól 14-ig
20,4 % – munkanapokon 6:00-tól 22:00-ig, hétvégén, ünnep és pihenőnapokon 8:00-20:00-ig
14,7% – egyéb

Milyen időszakban tartaná megfelelőnek a zajt okozó ipari tevékenység korlátozását/tiltását a lakóövezetben?
52,7% – teljes vasárnap és ünnepnapokon
26,8% – munkanapokon 18:00-7:00 óra között
20,5% – egyéb

Úgy gondolja-e, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti, ha a hulladék gyűjtő edény nem a közszolgáltató által meghirdetett szállítási napon kerül kihelyezésre?
75,2% – nem
24,8% – igen

A fiatalok a közösségi együttlét mellett sportolásra is használják a Fő teret, egyéb közterületeinket. Ez sérti-e Ön szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait?
85,2% – nem
9,1% – igen
5,7% – egyéb

Szada – többek között – a köztéri, illetve útszéli gyümölcs- és zöldségárusításról ismert az átmenő forgalom számára. Ez a tevékenység azonban balesetveszélyt is jelent, amit a közútkezelő is jelzett már az Önkormányzat számára. Ön melyik megoldást választaná?
58,6% – csak az az őstermelő árulhat a háza előtt, ahol a vásárlók parkolása biztonságosan, a forgalom akadályozása nélkül megoldható
29,7% – bármelyik őstermelő árulhat a háza előtt
11,7% – senki nem árulhat a háza előtt

A kérdésekre érkezett egyéb válaszokat feldolgozzuk és figyelembe vesszük.


Utoljára frissítve: 2021 március 17. 10:18