Mff J Mretben

Kutyatartással kapcsolatos felhívás

A kutyatartással kapcsolatban ismételten szükségesnek tartjuk tájékoztatni a Tisztelt Lakosságot az alábbiakról.

A hely kialakítása

Az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat megfelelő, biztonságos és szökésbiztos elhelyezéséről. A kutya tartási helyét úgy kell kialakítani, hogy a környezeti viszonyok megfeleljenek a szükségleteiknek, ugyanakkor fontos gondoskodni arról, hogy a kutya semmilyen sérülést, mérgezést, vagy bármilyen egészségkárosodást ne szenvedhessen el. A helyes állattartás, illetve a kutya kiszökésének megakadályozása érdekében kérjük a hatályos állatvédelmi törvény rendelkezéseit figyelembe venni, amely szerint ebet tartósan kikötni, láncon tartani tilos, a kutya kiszökésének megakadályozása a jogszabályban előírt méretű futóláncon ÁTMENETILEG megkötve, illetve megfelelő nagyságú kutyakennel építése útján lehetséges.

Mindenkire figyelni kell

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutyának olyan körülményeket kell teremteni, hogy lehetőség nyíljon természetes viselkedésének gyakorlására, de tartósan és szükségtelenül ne zavarja a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét. A kutyatartás során tehát nem kizárólag állatunkról és annak jóllétéről kell gondoskodnunk, hanem embertársainkra is figyelnünk kell, a társadalmi együttélés kölcsönösen kötelező szabályait alapul véve. E körbe tartozik például ebünk leszoktatása a felesleges ugatásról, amihez kérhetjük szakember segítségét is. Bizonyos fajtákra jobban jellemző a rendszeres ugatás – ilyen például a puli. Kutya vásárlásakor vagy örökbefogadásakor ezért tartsuk szem előtt azt is, hogy az adott fajta, egyed mennyire illeszkedik saját környezetünk, lakóközösségünk életébe.

Ha támad a kutya

A kiszökött vagy kóbor eb gyakran kutyatámadást idézhet elő, sok esetben a kézbesítési feladatait ellátó postai dolgozó sérülését okozva, különösen a segédmotorkerékpáron közlekedő kézbesítőt veszélyeztetve. Az ilyen jellegű kutyatámadásos munkabaleseteket előidézheti, ha a kutya nem megfelelően elzárt kerítésrészen, nyitott kapun kiszökik, ha a levélszekrények, kapucsengők a kutya által elérhető helyre vannak felszerelve, így a kutya eléri és megharapja a kézbesítőt, ha a kutya az ügyfél mellett szökik ki kapunyitáskor, vagy ha póráz használata nélküli kutyasétáltatás során támad a kézbesítőre.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az agresszív viselkedésű kutya gazdájával szemben akár szabálysértési, illetve büntetőeljárás is kezdeményezhető. Ha kóbor ebet látnak, az állat befogása érdekében kérjük azonnal hívják a település ebrendészét, az állat beazonosítása érdekében fotót készítve a kóbor állatról.

Szada ebrendésze:
Sipos József
Tel.: +36 28/700 293; +36 20/203 23 59
E-mail: ebfarm.sipos@gmail.com
Web: www.ebfarm.hu


Utoljára frissítve: 2024 július 03. 15:11