Polgrmesteri Hivatal

Már nincs rendszerszintű probléma Szadán

Az idén nyáron többször is akadozott a hulladékszállítás Szadán, ami jogos felháborodást váltott ki a lakosokból. A problémáért nem az önkormányzat, hanem a szállításért felelős cég okolható. Utóbbi illetékese ígéri, nem lesz több fennakadás.

10 Old

Az idei közmeghallgatáson Feigli Ferenc, a szadai hulladékszállításért felelős Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) regio­nális igazgatója ismertette a lakosság körében ismert országos és helyi problémák hátterét. A szakember elmondta, hogy a munkaerőhiány – a hirtelen történt tömeges, az állomány 32 százalékát érintő felmondás –, valamint a gépjárművek rossz műszaki állapota eredményezte, hogy az ellátási területen, így Szadán is a nyár folyamán akadoztak a hulladékszállítások, amiért elnézést kért lakosságtól és az önkormányzattól.

Kiderült: a DTkH és az állami kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV) közötti elszámolási vita is nehezítette a társaság napi működését. Abban az időszakban prio­ritást felállítva végezték a szolgáltatást, de szeptemberre már eljutottak oda, hogy a gyűjtés napján vitték el az adott frakciót (hulladékfajtát), így rendszerszintű probléma már nincs. Mint mondta, az üres álláshelyeket folyamatosan töltik fel, és pótolták az elmaradt szállításokat is. Úgy fogalmazott, mindent megtesznek, hogy ne legyen ismét munkaerőhiány, és ki merte jelenteni, hogy az idén nyáron kialakult helyzet újra nem fordulhat elő! Feigli Ferenc üdvözölte, hogy Szada Nagyközség Önkormányzata – a DTkH szolgáltatási területén – 113 település közül egyedüliként kiosztotta a szelektív szemétgyűjtésére szolgáló edényeket.               

– Bár a megállapodás szerint az edények kiosztása után a szelektív hulladékokat hetente viszik el, azonban ez a különböző visszaélések, így a hatalmas mennyiség miatt nem fenntartható – tette hozzá.        

A közmeghallgatáson szóba került még a szelektív szigetek állapota is. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, a cég – és személy szerintő is – ezek felszámolását sürgeti, mivel jelentős részük lényegében illegális hulladéklerakóként működik, az oda kerülő hulladék nagy részét nem a helyben élő lakók helyezik el. Kitért rá, a jogszabály kizárólag az üvegek esetében írja elő a szelektív szigetek fenntartását, ám ezek számát is minimalizálná.             

Bár sokan úgy vélik, ezekre nagy szükség lenne, mivel a konténerek mindig tele vannak, nem a konténerek száma kevés, hanem azok használata nem megfelelő. Mint mondta, a vendéglátóhelyeknek
– jogszabály szerint – kellene hogy legyen szerződésük az üveg szelektíven történő elszállítására, jelenleg azonban egyetlen ilyen szerződésük sincs egy vendéglátós vállalkozással sem. Az utóbbiak által termelt használt üvegek a tapasztalatok szerint a lakosság számára fenntartott gyűjtő­konténerekbe kerülnek. Mint mondta, ennek megváltoztatása érdekében meg fogja tenni a szükséges lépéseket.       

Megtagadhatják az ürítést

A fűtési szezon indulásával sokan vegyes tüzelésű kazánnal/kályhával fűtenek, melynek mellékterméke a salak és a hamu, mely nem kommunális hulladék. A DTKH szerint a hamu, a salak és a kazánpor egyrészt a hulladékrakodó kollégák egészségére, másrészt a tehergépjárművek működőképességére is veszélyt jelent, tekintettel arra, hogy tűzveszélyes és előidézheti a további hulladék begyulladását. A társaság javasolja, hogy az ingatlantulajdonosok a hamut lehetőség szerint a saját telkükön hasznosítsák, mivel a kihűlt fahamu számos nyersanyagot tartalmaz, az akár a komposztba is hasznosítható.

Amennyiben a gyűjtés során a társaság személyzete hamut észlel a kihelyezett hulladékgyűjtő edényzetben, a DTKH az ürítést megtagadhatja. A vonatkozó jogszabály szerint a cégnek csak a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok tekintetében áll fenn szolgáltatási kötelezettsége.

AP


Utoljára frissítve: 2022 december 12. 20:03