Polgrmesteri Hivatal

Megfelelő edényzet használatával megelőzhető lenne a hulladék szél általi elhordása

Az elmúlt napok szeles időjárása egy eddig kevésbé tapasztalt problémát idézett elő településünkön. Az éppen zajló építkezéseknél sok esetben fordult elő, hogy a szél építkezési törmeléket, vagy ahhoz kapcsolódó szemetet sodort a környéken. A kialakult helyzet természetesen az építtető felelőssége, ráadásul az esetek döntő többségében elkerülhető is lenne, sőt, a cselekményt Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének hatályos, a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértéséről és azok jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelete külön fejezetben is tárgyalja. Aszerint a környezetvédelemmel kapcsolatban a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki az építkezés során a megfelelő hulladéktároló edényzet biztosításáról nem gondoskodik, és ezzel a környezetet szennyezi (hulladék szél általi elhordása).   

A rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben helyszíni bírság, vagy természetes személy elkövető esetén 5.000. forinttól 200.000. forintig, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövető esetén 5.000. forinttól 2.000.000. forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.  Helyszíni bírság kiszabására a polgármesteri hivatal közterület-felügyelője jogosult.       

Szada Nagyközség Önkormányzatának nem célja Szada lakosságának bírságolása, így mindenkit inkább a megelőzésre és közös szabályaink betartására buzdítunk mindannyiunk érdekében!

A fotó illusztráció.


Utoljára frissítve: 2022 február 07. 09:11