Mff J Mretben

Miért jó Szadán élni? – A Fuss Szada közössége

Az a település, ahol életünk nagy részét töltjük, ahol kelünk, fekszünk, dolgozunk, beszélgetünk, pihenünk és szeretünk, sok-sok kincset rejt, amelyek mellett sokszor szó nélkül elmegyünk. Pedig ha egy pillanatra megállunk és szétnézünk, akkor felfedezhetjük az itt található értékeket. Értékeket, melyek a természetben körül vesznek bennünket, esetleg azok, melyeket az itt lakók építettek, vagy azok a nagyszerű emberek, akik a helyi közösségeket alkotják. Induló cikksorozatunkkal ezeket szeretnénk bemutatni. Sok dolog vesz bennünket körül amelyekért hálásak lehetünk, vagy egyszerűen csak gyönyörködünk ezek szépségében és nagyszerűségében, ugyanakkor értékes emberekkel köthetünk barátságot és élvezhetjük egymás társaságát.

Elsőként egy aktív csapatot mutatunk be.

Ők a „villámlábú” szadai futók, akik ha süt a nap, ha fúj a szél, ha esik a hó, akkor is futásnak erednek. Dobránszky Bernadett (Detti) ennek a csapatnak a szíve és motorja. Detti – aki férjével együtt fiatal házaspárkét költözött Szadára – azonnal beleszeretett a férje után a településünkbe is. Úgy gondolta, hogy valami hasznos dolgot szeretne csinálni itt a községben. Az ő fejéből pattant ki, hogy jó lenne együtt futni másokkal, és hol máshol, mint a Margita gyönyörű erdős részein, a Boncsok hegyen és környékén. Indulásnak elindította a Fuss Szada facebook csoportot, majd közös futást szervezett, melyhez először mindössze egy ember csatlakozott, azonban nem adta fel, és idővel szépen felszaporodott a futók csapata. 2018-ban megalapították a Fuss Szada csapatot. Egy jó kis közösség Szadán, akik fontosnak tartják a testmozgást, az egészséges, mozgalmas életet. Élvezik amikor hétvégenként a természetben futhatnak, ilyenkor gyakran találkoznak állatokkal az erdőben: különféle madarakat, rókákat, őzeket, szarvasokat, vaddisznókat, de még muflon csordát is megcsodáltak már az évek alatt.

Dsc01003 Original

Saját, igényes pólót is gyártottak maguknak – identitásuk megerősítésre –, erről könnyű megismerni őket. Azonban itt nem állt meg a csapatmunka. Detti úgy gondolta, hogy ezt az ékszerdobozt, a mi kis településünket és környezetét, a Margitát – ami gödöllői dombság legmagasabb pontja –, a szép erdőt meg kellene mutatni másoknak is. Férjével és közös barátjukkal, a szintén szadai, elismert ultrafutó Zenyik Róberttel nagy fába vágták a fejszéjüket és 2019-ben, első alkalommal, megrendezték a Szadai Terepfutó versenyt, ahol különböző távokon lehetett megismerkedni a településközeli erdővel (7 km, 12,4 km és 22,8 km). Volt olyan esztendő, amikor  közel 500 fő részvételével zajlott a színvonalas verseny. Fiatalok és idősek lelkesen vágnak neki a különféle távoknak, és a kihívásokat rejtő terep ellenére, ugyan fáradtan, de örömmel érkeznek be a célba, hatalmas eufóriát érzve, hogy megtették, legyőzték önmagukat és az előttük álló kihívást.

2024-ben június 1-jén, immár negyedik alakalommal rendezik meg a Szada Terepfutás versenyt, ahová még van lehetőség nevezni. Azonban nem csak a futni szeretőket várják a szervezők, hanem a szurkolókat is, akik drukkolnak a futóknak, mert ez hatalmas erőt ad nekik, hogy menjenek tovább, haladjanak, ne lankadjanak meg és ne adják fel!

A Fuss Szada csapat rendszeresen szervez programokat a vasárnapi közös futásokon kívül is, ilyen pl. az általuk Fuss Kölyöknek elnevezett gyerek futás, ahol az anyukák, apukák gyermekeikkel együtt vesznek részt és közösen teljesítenek egy rövidebb távot a szadai lankákon. Ezeknek a programoknak a nem titkolt célja, hogy megszerettessék a fiatal generációval ezt a mozgásformát, ezáltal is gondoskodva az utánpótlásáról. Karácsonyhoz közeledve, a szadai adventi ablakok eseményhez kapcsolódva, minden évben adventi ablak keresgélő futásokat szerveznek, sőt aktívan részt vettek a Fény Világnapján szervezett fényfutáson is, amikor a fáklyákkal szimbolikusan vitték a fényt Szada egyik helyszínéről a másikra, valamint a március 15-ei emlék futáson is. A csapat rendszeresen elindul hazai rendezésű versenyeken is, mint pl. az Ultrabalaton vagy az Ultra Lupa-tó. Sőt, többször rendeznek közösségi futásokat nem csak Szadán, hanem más környékbeli hegységekben is. Futottak együtt már a Börzsönyben, a Budai-hegyekben, a Naszályban és a Pilisben is.

Ha van lehetőségünk támogassuk az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket!

Ha szeretne többet törődni az egészségével, vagy csak egy kicsit kilépne a mókuskerékből, akkor csatlakozzon a Fuss Szada csoporthoz! Minden vasárnap reggel 7:30-kor van gyülekező a Csapás utca végénél a Szurdoknál, ahonnan a futás indul. Detti ígéri, hogy: „Mindenkit megvárnak!”

Miért jó Szadán élni? Talán az Olvasó is rájött, hogy többek között azért, mert szép a környezet, nagyszerű emberek lakják, akik remek közösségeket szerveznek! Folytatjuk…

Várdombi Attila

Névjegy: Fuss Szada csapata

Csapatvezető: Dobránszky Bernadett (Detti)

Rendszeres futás: minden vasárnap 7:30-kor a Csapás utca végén a Szurdoknál

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/fussszada

Legnagyobb rendezvényük: Szadai Terepfutóverseny

Nevezés: https://fussszada.hu/nevezes/


Utoljára frissítve: 2024 május 25. 10:29