Polgrmesteri Hivatal

Mindennapokat érintő változások

2023. január 1-től is számtalan – a hétköznapi életet érintő, jogszabálymódosításból vagy új tö vényből adódó – változás lépett életbe. Lapunk terjedelmi korlátai okán a legfontosabbakat  gyűjtöttük össze, amelyek a legtöbb szadai lakost érinthetik.

Magasabb nyugdíj

Tizenöt százalékkal nőtt a nyugdíj. Ráadásul a 2023-as februári nyugdíjjal együtt utalják majd a már emelt összegű, a januá­ri nyugdíjjal megegyező pluszjuttatást 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként. Ezenkívül a nyugdíj mellett végzett munka is járulékmentes lesz.

Minimálbér és vonzatai

Emelkedett a minimálbér és az összes ehhez kapcsolt értékmeghatározás. A minimálbér bruttó összege 232 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum pedig 296 400 forint lett.

  • Gyed és nagyszülői gyed: maximális összege a minimálbér kétszeresének 70 százaléka (bruttó 324 800 forint) lehet.

  • Diplomás gyed: felsőfokú alap- vagy szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevők a minimálbér 70 százalékát, 162 400 forintot kapnak.
    A mester-, osztatlan vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók a garantált bérminimum 70 százalékát kapják gyermekgondozási díjként (gyed), ami 207 480 forintot jelent.

  • Gyermekek otthongondozási díja (gyod): a minimálbér összegével megegyező a juttatás mértéke, azaz bruttó 232 ezer forint.

  • Táppénz: a napi átlagkereset 60 százaléka jár alapból (kórházban töltött idő alatt 50 százalék), ám a napi maximum összege a minimálbér kétszeresének 30-ad része, ami napi 11 160 forint.

  • Álláskeresési járadék: az összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedév befizetett munkaerőpiaci járuléka adja meg, mértéke a számított járadékalap 60 százaléka. Ennek összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes legkisebb munkabér – a minimálbér – 7733 forintos napi összegét.

09 Old 01

Családtámogatások

  • Marad a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a hozzá tartozó kedvezményes kamatozású hitellehetőség.

  • A gyermeket vállaló nők 30 éves korukig teljes szja-mentességet élveznek.
    A felsőfokú tanulmányok befejezését követően legkésőbb 2 éven belül megszülető gyermekek után az anya teljes diákhitel-tartozását elengedik.

  • Tíznapos apasági szabadságot vehetnek igénybe újszülött, illetve örökbe fogadott gyermek esetében az édesapák. Ám a második öt napra már csak a távolléti díj negyven százalékát kaphatják meg az apukák.

  • Megszűnik a fizetési moratórium. Azt ígérik ugyanakkor, hogy a moratóriumból kilépő ügyfelek havi törlesztője nem fog emelkedni a felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Ennek érdekében jogszabályban rögzítették, hogy meghosszabbítják a futamidőt.

Szabadságok

A munka törvénykönyve alapján immár a munkavállaló 44 munkanap szülői szabadságot vehet ki gyermeke hároméves koráig. A szülői szabadságra viszont csak a távolléti díj tíz százaléka jár. A munkáltató ezenfelül köteles részmunkaidős lehetőséget biztosítani a dolgozóknak gyermekük négyéves koráig, amennyiben erre igény tart valaki. Évi hét szabadnapról eddig a munkavállalók szabadon dönthettek. Ezentúl szabadság kiadását a munkáltató a működését közvetlenül és súlyosan érintő rendkívüli esetben megtagadhatja, és a már kiadott szabadságot megszakíthatja, illetve a kiadott szabadság időpontját módosíthatja.

SZÉP-kártya

Megszűntek a Széchenyi-pihenőkártya (SZÉP-kártya) korábbi alszámlái, és csak a szálláshelyé marad meg. Az eddig különböző zsebben lévő összegeket átvezették erre. A megmaradt alszámláról lehet majd mindenért fizetni. A 2022. október 15-ig a SZÉP-kártyákra utalt összegeket 2023. május 31-ig lehet díjmentesen elkölteni, ezt követően a fennmaradó egyenlegre a szolgáltatók 15 százalékos díjat terhelhetnek.

Adózás

Az átalányadózóknak idén csak negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell majd bevallaniuk és megfizetniük a szociális hozzájárulási adót, illetve a társadalombiztosítási járulékot, azonban a megállapítás továbbra is havonta történik.          

A helyi iparűzési adóban is adminisztrációs könnyítés történik, amely a mik­rovállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat érinti. Adózási módtól függetlenül az érintettek jelentős részének majd bevallást sem kell benyújtania, ha évi bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot (kiskereskedő átalányadózó esetében a 120 millió forintot). Adóbevallást csak akkor kell benyújtani, ha a vállalkozó bevétele a megállapított sávhatárt átlépi, vagy adóköteles tevékenységét a településen megszünteti.

Nem kell nyelvvizsga

A 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, ám oklevelet nem szerzett hallgatók vagy volt diákok számára ki kell adni a diplomát akkor is, ha nincs nyelvvizsgájuk. A tanév hossza 12 hónapra nő, a félévek hosszát viszont öt hónapban maximálták, így az egyetemek döntése szerint sokkal rugalmasabb képzés jöhet létre.

RF


Utoljára frissítve: 2023 február 01. 13:38