Polgrmesteri Hivatal

Páratlan tárlat a pubban

Mások mellett a Pom Pom mese figuráinak rajzolója, Sajdik Ferenc műve is látható augusztus 20-ig a szadai Kazoo Art Pubban azon a bemutatón, ami a grafikus szakmában is jelentős kiállításnak számít. Mindez a település kulturális sokszínűségét is növeli.

18 Old 01

Még tavasszal volt egy érdekes kiállítás a fővárosi Fiktív Gaszt­rogalériában: a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Kortárs Karikaturista és Szatírikus Műhelye (KOKSZ Műhely) fennállásának 20. évfordulója alkalmából 20 kortárs művész – köztük Kossuth- és Munkácsy-díjasok – legjobb alkotásait lehetett megtekinteni.

A művészek közül Deák Kázmér szadai lakos, és miután a Fiktívben véget ért a bemutató, úgy gondolta, ennek egy részét érdemes lenne áttenni a szadai piacon lévő Kazoo Art Pubba. Az ötlet meg is valósult, így a „Válogatás a KOKSZ Műhely Élesztő című kiállításából” elnevezésű mini tárlat már jó ideje, és még augusztus 20-ig biztosan látható. Összesen 13 művész 17 alkotása nézhető meg. A szervező mellett Bojcsuk Iván, (a néhai) Császár Tamás, aki a KOKSZ Műhelyt alapította, Fenekovács László, a Kossuth-díjas (néhai) Gyulai Líviusz, Halász Géza, Kós Mihály, Patrovits Tamás, Pápai Gábor, a Kossuth- és Príma Primissima díjas Sajdik Ferenc, Surányi András, a Magyar Érdemrend Lovagkereszttel kitüntetett Szerényi Gábor, a Munkácsy-díjas (néhai) Tettamanti Béla művei. Nem szeretnénk közülük senkit sem a másik elé helyezni vagy rangsorolni, de a legismertebb talán az alig egy hónap múlva 92. évét betöltő (!) Sajdik Ferenc, akinek rajzfilmfiguráin (A nagy ho-ho-horgász és a Pom Pom meséi) több generáció nőtt fel!

18 Old 02

– Szadai lakosként és alkotóként nagyon örülök annak, hogy Székely Bertalan festőművész örökségének helyi ápolása ennyire erős, hogy gyakorta van vele kapcsolatos kiállítás a településen – mondta lapunknak Deák Kázmér. – Ugyanakkor a pub kitalálója és üzemeltetője, Méhes Adrián, aki maga is alkotó ember, előadóművész, dal- és szövegíró, azért hozta létre ezt az összművészeti és közösségépítő helyet, hogy más típusú bemutatóknak is helyet adjon, ezért a budapesti kiállítás befejezése után adott volt, hogy a pub szűkös adottságai ellenére egy színvonalas válogatás legyen itt.

Szakmailag is jelentősnek számított a budapesti és ez a szadai is: ennyi neves kortárs grafikus műve ritkán látható egyszerre egy helyen. Deák Kázmér szerint ez emeli a nagyközség kulturális színvonalát és jelzi kulturális sokszínűségét.

 A szervező elmondása szerint olyannyira jó volt a szadai fogadtatás, hogy a mini tárlatot– saját számítása szerint – többen látták július végéig, mint a Fiktívben a teljes egész bemutatót. Amihez hozzájárult, hogy a pub- teraszán hétvégenként koncertek vannak, és így a zene iránt rajongók a kiállítást is megtekintik. A különlegessége abban is rejlik, hogy két falon van az összes kép, viszont egy helyben állva „befogadható” az egész!

–  Kellemes érzés, hogy sokan a kiállítás hírére jönnek a pubba. Időnként lesben álltam, és figyeltem az érdeklődők arcait; jó volt látni az őszinte örömet egy-egy kép megtekintése után – jegyezte meg.

És, hogy mi lesz, ha vége lesz? Deák Kázmér azt mondta, van ötlete a következő bemutatóra, de konkrétumot nem árult el, mondván „még nem kiforrott az elképzelés”. Ugyanakkor hozzátette, szervezőként szívesen helyet adna olyan, ugyancsak kortárs művészeknek – akár helyinek, akár a térségben élőnek –, akik kerestek, de még nem találtak kiállításnak megfelelő és alkalmas helyszínt.              

RF


Utoljára frissítve: 2022 augusztus 17. 12:57