Polgrmesteri Hivatal

Szúnyoginvázió

A csapadékos nyár miatt országos szúnyoginvázió alakult ki. Felvettük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal a kapcsolatot annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjunk arról, Szada milyen feltételekkel nyerhetne felvételt az országos szúnyoggyérítési programba és néhány jó gyakorlatot is szeretnénk Önökkel megosztani azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben.

Hogyan történhet meg a programba való felvétel?

Az országos szúnyoggyérítési program keretében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a csípőszúnyog tenyészőhelyek állapotát. A szúnyoggyérítés területi kijelölése a szúnyogártalom mértékét monitorozó szakértői javaslatok alapján kerülnek meghatározásra, és a tényleges kezelések kizárólag e szakvélemények alapján, ütemezetten történnek.

Szada nagyközség nem szerepel az országos programban, de az Önkormányzat bejelentése alapján monitoring területnek jelölték ki. Amennyiben a szakértői vizsgálatok jelentős szúnyogártalmat állapítanak meg, valamint a térségben várható a szúnyogártalom megléte, a terület kezelését a katasztrófavédelem elrendeli.

Amennyiben a kezelést elrendelik, a tényleges végrehajtás előtt a méhészértesítők kiküldése és a lakosság értesítése okán a fővállalkozónk e-mail útján felveszi Szada Nagyközség Önkormányzatával a kapcsolatot és tájékoztatást ad a gyérítés pontos dátumáról.

A szúnyogok számának csökkentésében, különösen a lakóterületeken a lakosság aktív közreműködése is fontos, a ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a védekezés sikeréhez.

Mit tehet magánemberként, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében? 

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

• Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
• Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
• Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
• Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
• A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
• Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
• Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.
• Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

Mit tehet a munkahelyén, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében?

Hazai tapasztalat, de nemzetközi kutatások szerint is, egyes iparágak kedveznek a szúnyogok terjedésének és elszaporodásának. Ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, de minden olyan munka, mely folyamán az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.
Ha a munkahelyén tapasztalja szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel munkáltatója / munkatársai figyelmét arra, hogy a szúnyogok elleni védekezés jogszabályban előírt kötelezettség.

Mire érdemes figyelni?

• A szabadban tárolt hulladékban, gumiabroncsokban, karosszériaelemekben az esővíz összegyűlik. Ezeket fedett helyen kell tárolni, ha ez nem oldható meg, fóliával kell letakarni. Kertészetekben a locsoló edényekben és a virágládák alatt, cserepekben, megálló vizet hetente legalább egyszer ki kell önteni és újra cserélni. Úgy öntözzön és a mezőgazdasági fóliát úgy terítse le, hogy ne képződjenek tócsák.

• A teherautók ponyváján az esővíz tócsákat képezhet. Ez a téli időszakban a jégtömbök kialakulása miatt veszélyes, de nyáron is érdemes a vizet leborítani a ponyváról, mert abban is szúnyoglárvák fejlődhetek, sőt „utazhatnak” új területekre.

• Az ipari medencékben, nyílt víztároló tartályokban szúnyoglárva-irtó szerrel lehet elpusztítani a szúnyoglárvákat. Amennyiben a munkahelyen ilyen, illetve hasonló berendezések előfordulnak, a hatékony védekezéshez javasolt kártevőirtó szakvállalkozó segítségét igénybe venni.

• Állattartó telepek épületeiben, istállóban, baromfi ólban, stb. nagy számban fordulhatnak elő szúnyogok és más vérszívó rovarok, melyek az állatokat is megbetegíthetik. A fagymentes helyekre gyakran húzódnak be a kártevők, hogy a telet átvészeljék. Az általános és rendszeres kártevőirtás mellett az épületek nyílászáróit védje szúnyoghálóval.

(Forrás: https://www.antsz.hu/)


Utoljára frissítve: 2020 július 24. 13:53