Polgrmesteri Hivatal

Tájékoztató a reggeli harangszó elmaradásával kapcsolatban

Az utóbbi napokban komoly lakossági érdeklődést váltott ki a szadai harangozás rendjének megváltoztatása. A korábban reggel 6:00 órakor hallható harangszó immár 2,5 hónapja tartó elmaradása kizárólag egyházi döntés alapján történt. 

Szada Nagyközség Önkormányzata az év elején, januárban több lakossági megkeresést kapott írásban és szóban a Keresztelő Szent János plébániatemplom reggel 6:00 órás harangozásával kapcsolatban. A megkeresések arról szóltak, hogy a korai időpont helyett a harangozásra később kerüljön sor. Az önkormányzat – ígéretének és alapvető szolgálatának megfelelően – minden lakossági megkeresést komolyan vesz, ahogy tette ebben az ügyben is. Ennek megfelelően a megkeresést továbbította a Szentháromság Római Katolikus Templom felé Gödöllőre, mert hatásköre nincs az ügyben. A kezdeményezéssel kapcsolatban az önkormányzat nem tett – mert nem is tehetett – egyéb lépést, csupán jelezte a lakossági bejelentést.   

Információink szerint a Szadai Katolikus Egyházközösség megfontolta a lakossági kéréseket, és saját hatáskörben arra a döntésre jutott, hogy elhagyják a reggeli harangszót. A harangszó így délben és Szent Györgytől Szent Mihályig 20:00-kor, egyéb időszakban 19:00-kor hallható. Az egyházközösség döntéséről – miszerint immár 2,5 hónapja nincs reggeli harangszó – a katolikus hívek a templomi szertartások során már értesültek.

Szada Nagyközség Önkormányzata bármilyen egyéb, a harangszóval kapcsolatos lakossági kérést a jövőben is minden esetben továbbít az egyházak felé.


Utoljára frissítve: 2021 július 27. 12:38