Polgrmesteri Hivatal

Takarékoskodni kell mindenhol

A szadai önkormányzat számára elsődleges szempont minél több energiahatékonysági intézkedés mielőbbi bevezetése, hogy az egyre csak emelkedő áram- és gázár ne „döntse be” a helyi költségvetést. Hosszú távon minden önkormányzati intézménynél, ingatlannál minimalizálnák a gázfüggőséget a megújuló energiaforrások bevonásával.

Osztás, szorzás, összeadás, kivonás – a magyarországi települési önkormányzatok többségének vezetői, szakértői e négy alapművelet valamelyikét vagy mindegyikét végzik a nyár közepe óta, hogy a megemelkedő energiaköltségeket valahogy beillesszék a saját költségvetésükbe.

Tudják vagy nem tudják?

 Ugyanis hirtelen szakadt rájuk ez a súlyos előre nem tervezett pénzügyi teher. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021. december elején jelentette be, hogy az emelkedő energiaárak miatt az önkormányzatok is olcsóbb, úgynevezett „rezsicsökkentett” áron kaphatják a villamos energiát. Ez a megnyugtatónak szánt közlés – a „száguldó” költségek miatt – hamar a semmivé vált: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter idén június elején jelentette be, hogy az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek ki kell lépniük a rezsivédelemből, az csak a családok számára maradhat elérhető. Az új határnap 2022. augusztus 1. lett, ekkortól szűntek meg az addigi áram- és gázárak, ekkortól kezdhettek el csak igazán matekozni az önkormányzati illetékesek.           

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter júniusban arról beszélt, hogy „alapvetően” látják a tartalékokat a büdzsékben, így a települések – szerinte – ki fogják gazdálkodni a magasabb energiaárakat is, azonban Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterének, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökének akkori óvatos becslése szerint is akár a duplájára vagy a négyszeresére is emelkedhet az önkormányzatok rezsiszámlája. Ám egyes helyeken az újraszámolások után még ennél nagyobb összegek jöttek ki. Például a tavalyi ár 17,5-szeresét nem fogadta el új ajánlatként Szentendre vezetése az MVM-től, az állami tulajdonú energiaszolgáltató társaság erre automatikusan az úgynevezett basic tarifacsomagba sorolta a várost, így 26-szoros árat kellene fizetnie a gázért!  Miután ez a nyilvánosságra hozott tény hírként körbejárta az országos médiát, az MVM meggondolta magát, gyorsan módosította a tarifacsomagját, így már „csak” 10-szeres árral kell számolnia Szentendrének…

Nagyvárosi bezárások

Akár ennyi, akár kevesebb a költségemelkedés, a különbséget valahogy elő kell teremteni, esetleg a bevételek növelésével, vagy a kiadások csökkentésével. Előbbi így az év vége felé szinte lehetetlen – hiszen azonnal nem lehet helyi adókat emelni vagy hirtelen eladóvá tenni egy önkormányzati vagyonelemet –, míg utóbbira nagyobb az esély. A megyei jogú városok közül például Győrben a téli időszakra bezárják a két uszodát, a sportlétesítmények többségét, a kultúrházakat, a levéltárat, a könyvtár központi épületét és a fiókkönyvtárakat, a helyi múzeum összes kiállítóterét és a belvárosi látogatóközpontot is. Szolnokon a művelődési ház régi épületét, a Szigligeti Színházat, a repülőmúzeumot, a sportcsarnokot, a városi múzeumot, a város könyvtár fiókkönyvtárait becsukják a fűtési időszakra. Mindemellett a közvilágítást péntek és szombat kivételével éjfél és reggel 4 óra között lekapcsolják, a város óvodáinak, bölcsődéinek csoportjait néhány drágábban fűthető épületből átköltöztetik modernebb épületekbe, a városházán a központi fűtést 18 Celsius-fokra állítják.

01 02 Old 02

Egyetlen eszköz

De mi a helyzet Szadán? Röviden: a helyi intézményeknél és a polgármesteri hivatalban is, ahol csak lehet, igyekeznek spórolni az energiaköltségeken. Ugyanis azok jelentősen megemelkedtek. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az önkormányzat augusztus 1-től december 31-ig az úgynevezett „végső menedékes” áron kapja a gázt és az áramot, ami azt jelenti, hogy a kalkuláció szerint az összes éves gázköltség a korábbi 3–4-szeresére, míg az összes áramköltség a duplájára növekszik.            

Egyelőre a szadai önkormányzat sem tud tervezni tovább, nem tudja, mi lesz 2023. január elsejétől. A szeptember végi képviselő-testületi ülésen jóváhagyták a gáz és villamos energia 2023. évi beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megindítását, és a beérkező ajánlatoktól függ, hogy ténylegesen mekkora költséggel számolhatnak jövőre. A további döntéseket – amelyek kihathatnak más, a jövő esztendőre tervezett helyi fejlesztésre, beruházásra szánt összegekre – pedig ez alapján hozzák meg.

– Valamilyen központi kormányzati beavatkozásra szükség lenne ahhoz, hogy az önkormányzatok túléljék ezt a kritikus időszakot, így mi is – jegyezte meg a polgármester. Hogy valamire készül a kormány, azt Gulyás Gergely jelentette be: mint mondta, szükség lesz állami segítségre, de az önkormányzatok eltérő helyzetben vannak, ezért is kell egyedileg tárgyalni velük – ami Balla György kormánybiztos feladata lesz –, hogy azok, akiknek sok a bevételük, ne ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint akiknek nincsenek saját forrásaik. Pintér Lajos szerint a legjobb megoldás egy egységes önkormányzati áram- és gázár lenne, mert így tudnának érdemben pénzügyeket tervezni 2023-ra.          

Addig is Szada vezetése az önkormányzati fenntartású intézményeket spórolásra kérte. A legfájdalmasabb intézkedést a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár hozta: miután október 14-én vége lesz egy kiállításnak, a téli időszakra bezárják a Székely-kert épületeinek ajtajait és kapuját. A Faluházban – amely továbbra is fogadja majd a látogatókat – pedig 20 Celsius-fokon igyekeznek tartani a hőmérsékletet. Mivel az óvoda és bölcsőde nagyfogyasztónak számít, elsősorban a jogszabály által előírt 21 Celsius-fok állandóvá tételével „igazítanak” a költségeken. A Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ helyiségeiben 19 fok lesz, míg a Szadai Gyermekélelmezési Szociális Étkeztetési Konyhán – jellegénél fogva – nincs szükség hőmérséklet-stabilizálásra. A piacon sincs szükség egyedi intézkedésre, a bérlőknek a saját fogyasztásuk szerint számított számlát adják át. A más fenntartású szadai intézmények közül a Pest Megyei Viktor Egyesített Szociális Intézmény szadai otthonában az irodákban 18 foknak kell lenni, a Székely Bertalan Általános Iskolában 20 fok lesz az állandó hőmérséklet, illetve utóbbiban a 17 óra után már nem használt termek, helyiségek fűtését mérséklik. A polgármesteri hivatalban pedig 19 Celsius-fokra „álltak be”.

– Nálunk nincsenek nagy energiaigényű létesítmények, mint például uszoda, sportcsarnok, nagy központi könyvtár vagy múzeum, amelyeket be kellene vagy lehetne zárni. Ebből a szempontból jó helyzetben vagyunk. A hőmérséklet-szabályozás most a leggyorsabb költségcsökkentési eszközünk, mivel adóemeléssel nem szeretnénk élni a lakosság felé ebben a nehéz helyzetben – mondta a takarékoskodással kapcsolatban Pintér Lajos polgármester.

01 02 Old 01

Átvizsgálnak

A polgármester kezdeményezésére a szep­tember végi képviselő-testületi ülésen szakmai munkacsoport jött létre az intézmények és az önkormányzati ingatlanok energiahatékonyságának átvizsgálására. A munkacsoport tagjainak (Molnár Csaba és Vrabély Balázs képviselők, a műszaki osztály részéről egy munkatárs és külsős szakértői csoport) feladata kettős. Egyfelől arra kell harminc napon belül javaslatot tenniük, hogy hol milyen technikai beavatkozással, gyorsan kivitelezhető megoldással, mekkora pénzügyi ráfordítással csökkenthető az energiafogyasztás már az idei télen, másfelől ugyancsak javaslatot kell tenniük arra, hogy 1–3 éven belül hol, hogyan és mennyiért lehetséges a megújuló energiaforrások alkalmazása (napelemmel, napkollektorral és hőszivattyúval), vagy a meglévők bővítése.            

Pintér Lajos hozzátette, azért fontos mindezt tudniuk, hogy a hatékonysági javaslatok megvalósítására szánt összeget betervezhessék a 2023-as költségvetésbe. Amit lehet, azt már jövőre megcsinálnának, a többit pedig két-három éven belül. Azért is fontos a gyors cselekvés, mert a mostani energiaárak mellett sokkal hamarabb biztosítható lenne a beruházások megtérülése.

– Minden rosszban van valami jó. A rossz az, hogy a kialakult energiaválság miatt pénzügyi nehézségek vannak, a jó viszont az, hogy környezetbarát megoldások alkalmazásával mérsékelhető az energiafüggésünk és a károsanyag-kibocsátásunk. Hosszú távon mindenképpen nyerünk, ami mindannyiunk közös érdeke…        

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2022 október 17. 10:39