Polgrmesteri Hivatal

Takaros Porta 2022 – Farkas-Petrik Zsófia és Belinszki Demeter Marianna a két kategória győztesei

Lezárult a Takaros Porta 2022-es kiírása. A pályázók kertjeinek helyszíni bejárása után kialakult a díjazottak sorrendje a „Takaros Porta – díszkert” és a „Takaros Porta – hagyományos falusi porta” kategóriákban. A díjakat szeptember 17-én, a Szüreti Mulatság keretében adták át.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szadaiak szeretik az őket körülvevő szépséget, és ezért mindannyiunk büszkeségére tenni is hajlandóak. Erőfeszítéseiket eddig több alkalommal ismerték el. Szada kapott már Virágos Önkormányzatért Különdíjat, illetve minisztériumi elismerést a hagyományos magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért. Az ilyen jellegű elismerésekre méltán lehetünk büszkék, de egyértelmű, hogy ezeknél sokkal fontosabb, ha mi itt helyben kellőképpen méltatjuk azt a napi munkát, amelyet a kerttulajdonosok végeznek, legyen szó díszkertekről, vagy éppen a hagyományos portákról. Ennek érdekében a Takaros Porta díjat 2011-ben alapította Szada Nagyközség képviselő-testülete. Immár 11 év távlatából kijelenthető: az eredeti elképzelések megvalósultak, és mára már egy nívós, értékálló díjjá nőte ki magát. A tavaly megkezdett hagyományt idén is folytatva a korábbi műanyag tábla helyett idén is kerámiaplakett készült a Takaros Porta díjhoz.

Szadán minden olyan kert, amely Takaros Porta elismerésben részesült, az elmúlt években is takaros maradt, jó példát mutatva, barátoknak, szomszédoknak egyaránt. Tizenegy év alatt az idei díjazottakat is beleszámolva már 64 Takaros Porta címet osztott ki Szada Nagyközség Önkormányzata. Ebből is látszik, hogy egy ilyen ünnepélyes díjkiosztó mögött rengeteg munka van a kerttulajdonosok részéről és komoly szakmai viták a zsűri részéről.

Somlyaisiposszilvia Foto 30

Bizonyára sokan tudják, hogy a Takaros Porta szakmai munkacsoportjának korábbi vezetője a nyár folyamán újabb kihívásokat keresve elhagyta az önkormányzatot. A hirtelen jött helyzetben természetesen az önkormányzat nem akarta megakasztani a megkezdett munkát. A jelentkezők lelkesedése és az irántuk érzett felelősség is ezt diktálta. A helyzetben az önkormányzat segítségünkre sietett az Öreghegyi Csemete Tanoda két tulajdonosa, Kocsis Ibolya és Prókai Orsolya. Segítségükkel lehetett méltóképpen lezárni az idei pályázatokat, és azok szakmai véleményezését. Köszönjük lelkes munkájukat, és köszönkók a pályázók idei részvételét!

Somlyaisiposszilvia Foto 31

A „Takaros Porta 2022. év hagyományos falusi porta” címet azon kerteknek adományozta az önkormányzat, melynek minden szabad területét beültették. Fontos volt, hogy beültetéskor természetes hatást igyekeznek megvalósítani. Van veteményes, gyümölcsös, nem a gyep kapja a főszerepet. A „Takaros Porta 2020. év díszkert” címet azon kertek kapták, melyet mesterségesen építettek, általában kertész által megtervezettek.

A „Takaros Porta 2022. év hagyományos falusi porta” kategória díjazottjai

1.Farkas-Petrik Zsófia

Zsófia és férje a Zalagyöngye utcában egy meredekebb területen laknak, ami okos megoldásokra kellett, hogy sarkallja őket annak érdekében, hogy kihasználhassák a terület adottságait. A lejtős területek gondozása ugyanis több átgondolást és sokkal több fizikai munkát igényel a sík és egyenletes felszínekkel szemben. Büszkeségük a kertben egy múltidéző örökség a Szőlőhegyről, egy több tízméter hosszú borszőlő sor, amit fontosnak tartottak, hogy egészségben minél tovább megőrizzenek. A kertészkedés a hobbyjuk, de önállóan szerzett ismereteik alapján magról és dugványozásról nagyon sokféle növényt szaporítottak és neveltek fel, melyek példa értékűen díszítik a kertjüket. Gyermekkori emlékeik alapján is visznek tovább hagyományként néhány képet, amikor is a nagyinál bazsalikom és muskátli díszítette például a lépcsőt, ez náluk is természetes képe lett a háznak.

2. Szabó Zoltán

A házaspár együtt alkotta meg a kertjük harmóniáját. Így kerülhetett bele több mint 10 fajta szőlő és őszibarack. Az aktuális időjárási viszonyokat folyamatosan figyelemmel követik, ehhez kapcsolódva alkalmazzák a különböző kertészeti munkafolyamatokat. Saját nevelésű zöldségpalántákkal dolgoznak és kertjükben mindent, amit megtermelnek, az utolsó cseppig kincsként őrzik. Jó példa erre, hogy a kipréselt szőlőbogyók magjából különleges gyógyhatásának köszönhetően a mostanában oly népszerű szőlőmag őrleményt készítenek. Emellett mezei gyógy- és fűszernövényeket is gyűjtenek, melyekből teát, fűszert állítanak elő saját részre.

3. Török Istvánné G. Erzsike

A régi idők hithű védelme a növényeken keresztül itt is megjelenik, hiszen a szőlőtőkék, amik kertjükben gyökeret eresztettek, több mint 100 éves múltra tekintenek vissza, árnyékkal borítva a teraszon megpihenni vágyót. Az udvaron itt is megjelennek az évelők és a mediterrán hangulatot idéző leanderek. Már a déd- és nagyszülők is fontosnak tartották, hogy az udvar rendezett és szép virágos legyen, és ezt családi hagyományként igyekeznek a fiatalabb generációnak is tovább adni, mint egy fontos kertészeti kincset. A kertben megtalálhatók hatalmas gyümölcsfák, a különböző zöldségfélék sokasága, és családi összefogásként még ma is három generáció ápolja ezt a csodálatos családi kertet!

3. Horváth Jánosné Marika

Marika nénit és János bácsit mai világunk igazi kincseinek tekinthetjük gondolkodásuk és a kerthez való hozzáállásuk alapján. Mesterien bánnak a zöldség- és gyümölcskultúrákkal és a régi idők hagyományát kitűnően viszik tovább évről évre. Több fóliasátorban ezer számra állítják elő eladásra is a különböző zöldségpalántákat (paprika, paradicsom, uborka, tök, cukkini, padlizsán). A gyümölcsfáik száma is említésre méltó, valamint nagyobb mennyiségben termelnek a bogyós gyümölcsök közül a legnépszerűbb málnát. Munkásságukra igazán büszkék lehetünk, akik a gyermekeik és unokáik számára is folyamatosan termelik meg az egészséges ételeket. Marika néniék büszkék továbbá az előkertjükben kialakított virágágyásokra is, amelyekben minden évben változatos egynyáriak és évelők díszlenek.

A „Takaros Porta 2022. év díszkert” díjazottjai

1. Belinszki Demeter Marianna

Mariannék 2019-ben költöztek Veresegyházról Szadára. Az első perctől fogva tudatában voltak annak, hogy saját kezűleg szeretnék megtervezni, és kivitelezni a kertet, amiről már régóta fantáziáltak. A kertjük központi szereplői a rózsák, amik már több mint 60 változatos fajtával díszítik a kertet. A tervezésnél fő szempontként szerepelt, hogy periodikusan virágzó növényeket is ültessenek. Szintén fontos volt számukra, hogy összhangban a természettel, a madarak és rovarok is otthonuknak tekinthessék a kertet, így rovargarázzsal, madárodúkkal is hangulatossá tették a környezetükért.

2. Molnárné Solti Magdolna

Magdolnák kertjére a minden igényt kielégítő gondolkodásforma a jellemző. A terasz egzotikus hangulatát a magas dézsás bambuszok biztosítják. A gyönyörű rózsalugas a romantikáért felel a kertben. A magaságyásban különböző zöldségféléket és fűszernövényeket termeszt a családja részére. Egy gondosan összeválogatott növényfajtákból álló kis méhlegelő sziget is helyet kapott a kertben. A biodiverzitás nagyon szépen mutatkozik a kertjükben, rendkívül változatos növényfajta-választék a jellemző: egynyári virágok és évelők sokasága, bambuszok, magnóliák, rózsák, különböző gyümölcsfák, és kertjük egyik fontos szereplője a gyümölcstermők közül a kivi. Hite és bátorsága volt, hogy saját kis ültetvénye legyen és erre egy csodálatos saját készítésű pergolás támrendszert is építettek, mely impozáns eleme is lett a kertnek.

3. Pest Megyei Viktor Egyesített Szociális Intézmény Szadai Otthona

Az idősek otthona kertje nagy múltra tekint vissza. Egykor a Rudnyánszky-Vécsey kastély parkja volt. Rudnyánszky Ferenc és Rába Izabella az 1860-as évek végén tett szert a földszintes, klasszicista stílusú házra. A park számtalan növényfatával gazdagította a területet. A park az idő múlásával kicsit elhanyagolt lett, de idén egy fantasztikus kezdeményezés és csapatmunka eredményeképpen megalkották a Tündérkertet. 2022. május 7-én nemes összefogással több száz növény, köztük fák, cserjék, évelők és egynyáriak lettek kiültetve. Padok, petanque-pálya, bontott raklapokból magaságyak lettek a zöldségpalántáknak kialakítva. A tree Dependent-fákkal felelősen pályázat keretén belül több őshonos fa lett elültetve, így naspolya, szilva, alma, körte és berkenyék.


Utoljára frissítve: 2022 október 11. 08:54