Polgrmesteri Hivatal

Tavaszi pezsgés a Tájházban

A téli csendesebb időszak után a tavasz meghozta az ébredést a szadai Tájházba. Mozgalmas, eseménydús hétvégéken vagyunk túl.

2023 05 2111 Szada 18 Old 01

Március 26-án tartottuk a Tájház baráti körének találkozóját: ezen hagyományosan minden évben köszönetet mondunk támogatóinknak, segítőinknek, akik nélkül nem működne a ház. Innen is köszönetünket fejezzük ki Szada Nagyközség Önkormányzatának az egész éves anyagi támogatásért, a kulturális alapítványnak és kiemelten Galambos Gáborné Ilonka néni kuratóriumi elnöknek a szervezésekért, a szadai Czibere Táncegyüttesnek a kézműves és táncos programok lebonyolításáért, az asszonyoknak (Bartók Józsefné, Burda Lászlóné, Kiss Istvánné, Nell Istvánné, Véghné Osztolykán Judit), akik a szadai finomságokat készítik, Guba Ferencnek, aki a lovát és szekerét ajánlja fel nekünk egy-egy esemény kapcsán, és természetesen mindenkinek, aki szívén viseli a Tájház sorsát. A fotókért hála és köszönet Udvarnoki Istvánnak, aki évek óta minden eseményünkön velünk tart, és Lethenyei Lászlónak, aki új tagja kis csapatunknak.

2023 05 2111 Szada 18 Old 02

Április 10-én hagyományteremtő szándékkal elindítottuk Múltidéző című sorozatunkat, melynek első alkalma a húsvéti locsolkodás volt a Czibere Táncegyüttessel: vödrös locsolással, Tájház-látogatással, tojáskereséssel, színezőkkel, játékokkal kedveskedtünk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az Öreghegyi Csemete Tanoda jóvoltából pedig élő virágos asztaldísz készítésére is lehetőség nyílt. Az idő borongós volt, így nemcsak a vödrökből kaptuk a frissítő vizet, de ennek ellenére a mi kedvünk határtalan maradt, és egy fantasztikus hangulatú délutánt tudhatunk magunk mögött.

Április 16-án az egy éve elhunyt volt vezetőnkre, Novák Lászlóné Gréti nénire emlékeztünk gödöllői sírjánál, majd a Tájházban. Bensőséges, csendes hangulatú volt a délután, hűen az ő személyiségéhez. Április 22-én immár 11. alkalommal csatlakoztunk a hagyományos, országos Tájházak napja elnevezésű rendezvénysorozathoz. Változatos kézműves programokkal, tárlatvezetéssel, kovácsműhely-bemutatóval és hagyományos szadai ételekkel vártuk egész nap az érdeklődőket.

2023 05 2111 Szada 18 Old 03

Április 29-én egy különleges delegáció érkezett Szadára Szicíliából, leendő testvér­települési kapcsolat kialakítása érdekében, és ez alkalomból hozzánk is ellátogattak.  Tárlatvezetéssel, fergeteges táncbemutatóval és persze egy kis hazai pálinkával, pogácsával kedveskedtünk nekik.             

A zsúfolt áprilist még magunk mögött sem hagytuk, de máris új rendezvényre invitáltuk az érdeklődőket május 1-én, Múltidéző-sorozatunk második eseményére, a májusfaállításra. Bemutattuk, hogyan is zajlott régen a májusfa díszítése, felállítása, énekeltünk, játszottunk, táncoltunk és persze kézműves-foglalkozással is készültünk, hogy senki se távozzon üres kézzel.              

Hálásan köszönöm a magam és segítőink nevében, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, és bízom benne, hogy a jövőben még többen ellátogatnak hozzánk. Ismerjük meg közösen Szada múltját, népi kultúráját, és örökítsük tovább együtt ezt a kincset a következő generáció számára!   

Antal Édua, a Tájház vezetője


Utoljára frissítve: 2023 május 24. 15:57